27.05.2022.
Novosti

“Žorž, kralj đavolski“ - Slobodana Zorana Obradovića

 

 

“Žorž, kralj đavolski“ Slobodana Zorana Obradovića, jedan od romana pobjednika na 5. konkursu – Čitalački maraton izdavačke kuće Klett iz Beograda


Na petom Konkursu za neobjavljeni roman za mlade čitaoce od 11 do 14 godina- Čitalački maraton,  koji je bio otvoren od 30.marta do 1.jula 2021. god., jednu od prvih  nagrada osvojio je i roman našeg sugrađanina, Slobodana Zorana Obradovića “Žorž, kralj đavolski“.

U želji da nastavi da njeguje čitalačke navike učenika, ali i da podstiče njihovo kritičko mišljenje, izdavačka kuća „Klett” već petu godinu uspješno sprovodi svoju društveno odgovornu akciju pod nazivom Čitalački maraton. Ovu čitalačku akciju podržalo je i Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

„Izuzetna je čast biti odabran na jednom ovako organizovanom konkursu, gdje vaš rad pod šifrom biva predmetom čitanja i izbora kritičara i toliko nastavnika. Sa nestrpljenjem sam čekao rezultate, ali i sa vjerom da ću biti među nagrađenima, jer sam znao da imam rukopis koji ne može ostati nezapažen, jer kako reče jedan moj prijatelj kom sam ga dao na čitanje – Potpuno luda priča. Priča je o vremenu mog djetinjstva… priča je pisana na nagovor nekih mališana kojima sam usmeno pripovijedao avanture, opisivao naše vrijeme. Dakle, priča u kojoj nema mobilnih telefona, interneta, surfovanja, kompjuterskih igara, ali priča puna avantura i pustolovina u kojima se glavni „rat“ vodi na relaciji glavni junak Žorž i njegov otac”, kazao je autor nagrađenog romana, Slobodan Zoran Obradović.

Dodaje, da je na konferenciji za novinare  uputio izazov -  poziv svakom,  ko pročita roman i bar jednoj se avanturi ne nasmije od srca, i grohotom, da se javi za nagradu, uz mogućnost  proglašenja  prvim mrgudom regiona.

“Značajno je biti dio ove priče zato što se dobija šansa da roman autora dođe do mnogo mladih čitalaca. Sama činjenica da će učenici, članovi više od 500 čitalačkih klubova, analizirati sve romane, pa i moj i da će na kraju glasati za svog favorita i da to traje tokom ove školske godine izgleda autoru u današnje vrijeme dosta bajkovito. Takođe činjenica da se pobjednički romani štampaju u tiražu do 10.000 primjeraka, shodno interesovanju i broju članova književnih klubova, odudara od uobičajenih prilika. Mislim da je ovo, što se tiče proze, u regionu najozbiljnija akcija koja vraća knjigu u djetinjstvo i na mjesto koje su joj oduzela savremena tehnološka sredstva. Dodao bih ovdje i činjenicu da smo potpisujući ugovor na deset godina dali priliku da junak moje knjige iznova živi i raste sa generacijama koje dolaze. Zahvaljujem izdavačkoj kući Klett i nadam se da će ovo biti saradnja na obostrano zadovoljstvo i u funkciji osnovnog koncepta njihovog maratona – da knjiga ponovo bude djeci dobar drug”, istakao je Slobodan Zoran Obradović.

 

Saopštenje i foto: Slobodan Zoran Obradović 

Tekst objavila: Eldina Bećirović

_______________
Izvor:
http://radiobijelopolje.me