07.06.2020.
Novosti

УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ - Саопштење

 

УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ

Serbian Writers Association

Francuska 7, 11000 Belgrade, Serbia  

Tel. /Fax. +381 11 26 26 081 or 26 22 891

Email: uks.srbijе@gmail.com

Website: www.uksrbije.org.rs

 

УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ

Саопштење

 

„ТАМО СЕ, ДЕСАНКА!“

 

Не тражимо помиловање, већ одговорност оних који су Десанку Максимовић прогласили „нижеразредном“ у нашим школама и тиме потврдили да је била далековида када је рекла: „…А ви ћете сутра и мени рећи: Тамо се, Десанка!“ И, ево, дошло је то незамисливо сутра.

„Тражим помиловање“ је међу најбољим песничким књигама на српском језику, а теме су и модерне и универзалне – свевремене у актуелности и ванвремене у трајању, али чини се да смета што се у њима пева  језиком српског народа и о његовој историји у потпуно савременом кључу који смета само онима којима је циљ гушење српског идентитета и књижевног наслеђа.

Овај чин је и увреда за наше ученике и њихове професоре, али и саму Десанку, када се тврди да се „ванвременост Десанке Максимовић не уклапа у поетичке оквире епохе, те да постоји бојазан да би и ученици погрешили у вредновању њене поезије, умањујући њен значај“. Који ауторитети су то утврдили и о којој епоси говоре? И зашто се сумња у стручност наших професора и наставника књижевности, као и ниво зрелости и свести наших младих?

 Удружење књижевника Србије има обавезу да постави ова питања и захтеве, јер без његових чланова, преминулих и живих, незамисливо је говорити о српској књижевности и њеном доприносу развоју просвете у Србији.

Не само да не тражимо помиловање, већ одговор(ност) надлежних, будући да је ово незамислив чин рушења националног и историјског идентитета српског народа управо тамо где он треба да се обликује – у школама.

 

 УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ

 

У Београду, 6. јуна 2020.        

 

 Милован Витезовић, председник УКС

 

Достављено:

-  Александар Вучић, председник Републике Србије

-  Ана Брнабић, председник Владе Републике Србије

-  Младен  Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја

-  Владан Вукосављевић, министар културе и информисања

- Завод за унапређивање образовања и васпитања, др Златко Грушановић, директор

- Медији