27.06.2019.
Novosti

25. Jubilarni „Dani Zagrađa“

25. Jubilarni „Dani Zagrađa“

 

Sinoć su u Zagrađu, kod Sutomora otvoreni 25.-ti, tradicionalni, Dani Zagrađa.

Manifestacija koja ljeti okuplja književne, filmske, sportske, gastronomske, muzičke, likovne i druge umjetnike iz čitavog svijeta a prvenstveno iz Crne Gore i Srbije.

Tradiconalno, početak svih „Dana Zagrađa“ je obeležen zvukom gusala.

I ove godine međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ je kao suorganizator Dana Zagrađa otvorilo ovo veče.

Pozdravljajući goste i učesnike programa Labud N. Lončar, predsjednik udruženja „Nekazano“ je istako činjenicu da je gospodin Veselin Ćetković svih ovih godina uspijevao da skupi, ugosti i isprati na hiljade gostiju i to na način da svi posjetioci budu zadovoljni, što je teško postići i u jednoj prosječnoj porodici.

Gosti su aplauzom pozdravili svog domaćina Veselina koji se i pored svoje trenutne bolesti zahvalio gostima na posjeti i poželio im srdačnu dobrodošlicu i obećao da će nastaviti sa svojim radom.

U nastavku večeri publici su predstavljene: Gordana Srećković iz Holandije, Milica Bošković iz Australije, Mirjana Marković iz Sremske Mitrovice.

Za muzički dio harmonikom se postarao Dalibor Kačarević, iz Kruševca.

A goste je biranim riječima i zdravicom da Dani Zagrađa traju barem koliko gusle traju kod naših naroda narodni guslar Rajko Radović, koji je sa svojim guslama i glasom oduševio prisutne.
Svoje stihove govorile su pjesnikinje iz  Podgorice: Natalija Novaković, koja je pored govorenja svoje poezije i otpjevala jednu pjesmu uz pratnju njene drugarice Lidije, stare pet godina. Milojka Jovoivić, Olga Dabović Klikovac, Anika Vuletić i Sanja Veličković.

Posebno zadovoljstvo i simpatije kod publike izazvale su dvije mlade pjesnikinje Andrea Đurišić i Tatjana Radonjić, učenice osnovnih škola iz Podgorice.

Iz Bara su se predstavili pjesnici i pisci: Svetozar Đurišić, Srđan Leković, Marko Goljača, Miško Vučinić, Mladen Babović i Labud N. Lončar.

Zvuci harmonike, lijepo posluženje i pjesma  na terasi “Vile Ćetković” obeležile su kraj ove lijepe večeri.