23.10.2021.
Novosti

Autorsko poetsko – likovno veče Vesne Oborine

 

Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ i Kulturni centar Bar održali su u Domu kulture Bar autorsko poetsko – likovno veče Vesne Oborine.  U programu su pored autorke Vesne Oborine učestvovali  Vjera Bojanić – moderator, Dr Milun LutovacLabud N. Lončar i učenice Srednje ekonomsko ugostiteljske škole: Anja Pavlović , Sukić Enesa, Šabotić Mirela, Ana Popadić i Aleksandra Đurović.

Otvarajući veče Labud N. Lončar, predsjednik  Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ pozdravio je goste i zahvalio se na posjeti. Posebno se zahvalio Kulturnom centru Bar na saradnji a posebno dr Milunu Lutovcu koji je pomogao sa svojim saradnicima da do ove večeri dođe i sa kojima je pripremio likovni dio večeri tj. izložbu radova Oborine. Zahvalio se i učenicama srednje ekonomsko ugostiteljske škole iz Bara na učešću i pomoći pri realizaciji književnih večeri koje Nekazano organizuje, ističući činjenicu da su one i sjajni mladi stvaraoci čije radove Nekazano rado objavljuje u svojim časopisima i zbornicima. Posle uvodnih riječi zamolio je pjesnikinju Vjeru Bojanić da preuzme ulogu moderatora i vodi veče što je ona sa zadovoljstvom uradila.

Na samom početku obraćanja Bojanić je zamolila  prisutne da minutom ćutanja odaju poštu skoro preminulim pjesnicima Zoranu Raoniću i Veselinu Brnoviću, a koji su svojim stvaralaštvom ostvalili neizbrisiv trag u istoriji Crne Gore, što su prisutni sa poštovanjem prihvatili.

Nakon toga biranim riječima je ukratko predstavila biografiju i zadnje dvije knjige Vesne Oborine „Na oltaru ljubavi“ i „Rascvala zova“. Pročitala je djelove recenzija iz njenih knjiga a u daljem radu zamolila je učenice Srednje ekonomsko ugostiteljske škole da joj u tome pomognu. Tako je mlada Anja Pavlović pročitala recenziju knjige „Na oltaru ljubavi“ koju je napisao skoro počivši pjesnik Veselin Brnović a učenice Sukić Enesa, Šabotić Mirela, Ana Popadić i Aleksandra Đurović su odrecitovale po tri pjesme autorke što je kod nje izmamilo suze. O knjizi haiku poezije „Rascvala zova“ govorio je pjesnik i haiđin Goran Radičević, potpredsjednik Udruženja Nekazano, koji je ujedno i glavni i odgovorni urednik časopisa za haiku koje Nekazano objavljuje, a koji je ujedno i prvi Haiku časopis u istoriji Crne Gore. Radičević je kazao:“ Na mene su dubok utisak ostavili načini na koje haiđin Vesna Oborina koristi boju (kolorit) i zvuk. Znao sam i prije čitanja zbirke da je Vesna Oborina i slikar te sam i očekivao odlično zapažanje i nijansiranje njenih haiku inserata iz prirode. Ali nijesam očekivao da će kolorit i snagu određenih boja koristiti kao događaj i od njih stvoriti onaj „ah“ momenat koji je nezaobilazan u tradicionalnom a mislim i u gendai haiku. Zbog toga njeni haiku nijesu samo puka refleksija prirode i filozofije postojanja već i živa slika koja se u mašti čitaoca pretvara u animaciju. Tamo gdje ne koristi boje ona dopušta čitaocu da ih sam nasluti ili stvori : Kroz rascvjetali oleander – sjajni sunčev zrak.

I  ako je kolorit nešto što haiku Vesne Oborine čini animiranim, to kako ona u njima koristi zvuk ih čini raspjevanim.“

Posle izlaganja Radičevića, Labud N. Lončar se obratio prisutnima napominjući da je autorka Oborina član Udruženja Nekazano koja se iz kulturnog života i  dešavanja povukla prije dvije godine nakon smrti svoga supruga. Ove godine se vratila kulturnoj sceni objavljivanjem dvije knjige i njena želja je bila da se posle dužeg vremena javno pojavi na kulturnoj sceni u Baru, gradu kojeg ona voli i poštuje i gdje su nastale neke od njenih prvih slika.

Takođe se zahvalio Kulturnom centru Bar što su prihvatili ideju da se održavaju ovakve poetsko - likovne večeri napominjući da je u planu održavanje još nekoliko ovakvih večeri jer Nekazano u svojim redovima ima još nekoliko članova koji se bave i slikarstvom i poezijom. A što će obogatili kulturnu ponudu Bara. Nakon toga pročitao je njenu pjesmu „Palim svijeću“ koja je kod publike izazvala buru emocija.

U drugom dijelu večeri moderatorka večeri Vjera Bojanić zamolila je Dr Miluna Lutovca da preuzme likovni dio večeri i da publici predstavi Likovno stvaralašto Oborine.

Dr Milun Lutovac se prisutnim gostima obratio sledećim riječima:

Posebno mi je drago što je večeras Dom culture u Baru ispunjen  jednom   iskrenom  emocijom o kojoj na najbolji način svjedoči stvaralaštvo naše gošće dr Vesne Oborine. 

Jedna mostarska  dunja prispjela  je na obalu maslina i narova, u grad Bar. Kako kaže jedan moj prijatelj iz “biljka prati čovjeka”,  tako večeras umjetnica  Vesna Oborina, sa nekih, samo svojih obala, donosi jednu novu i zrelu u izrazu dimenziju i inspiraciju.

Srećan susret, u jednom  čovjeku,  ljekara, pjesnika i slikara, ključ je da se razumije i opstane, pa  na kraju krajeva i preživi sve ono što se dešavalo na našim nemirnim balkanskim prostorima. Vitalnost umjetnosti i vjera u čovjeka  znaci su  koje u sebi, u ime nade u boljeg sjutra, nosi gospođa Oborina.  Uspjela je da pronađe  eliksir ili medikament (kako bi rekli u njenoj struci) i  da prebrodi, to jest, da se izbori sama sa sobom i sa svim svijetom čuda oko njenih životnih obala.

Njena poezija govori o čovjeku koji se traži. O tome na najbolji način svjedoče riječi njenih prijatelja i pjesnika koje su večeras izgovorene u ime lamenta nad prošlim danima i vjere u dane  koji  dolaze. Međutim, ono  što je posebno privuklo moju pažnju, a krije se u njenom likovnom stvaralaštvu, su vode i odrazi u njima.

U likovnim radovima Vesne Oborine, otkrivam jednu iskrenu poetsku inspiraciju, jedan lijep istančan rukopis, koji govori o nekom ko voli čovjeka, nekom ko je cio svoj život posvetio ljudima i u njima tragao za odgovorima na sva ona  pitanja na koja se može samo kroz umjetnost (od)govoriti. Stihovi u ljudima, rijeke kraj kojih je poetesa i slikarka pronašla svoj tok i sve ono što čini jednu obalu - obalom, pronašlo je svoje stanište u njenom djelu.

Vesna Oborina  dolazi iz grada kojim je šetao Šantić, u kojem je stolovao Tin Ujević i mnogi drugi poetski sužnji, tako da nije ni čudo ogledanje koje se krije unutar njenih  prozirnih akvarela. Upravo sa  tom iskrenom igrom vode i kista, kojom umjetnica Oborina vješto vlada,  imam čast da  najavim otvaranje njene  36. samostalne izložbe.

Nadam se da je ovo samo početak naše saradnje kako  sa društvom “Nekazano”, u ovom kultnom prostoru, tako i sa ovom svestranom umjetnicom. 

U nastavku večeri gosti su uživali u razgledanju dvadeset šest slika izloženih u holu Doma kulture i i potpisivanju knjiga od strane autorke Vesne Oborine koje je ona poklonila gostima.

Izložba ostaje otvorena do 27. oktobra 2021. god. i građani Bara mogu je posjetiti u holu Doma kulture Bar.