13.04.2022.
Novosti

Barski treći Street in art - „Fenix“

 

Prvi ovogodišnji Street in art, pod nazivom „Fenix“, započeće na terasi lokala „Dublin Pub“ u srijedu veče, 13. aprila sa isticanjem postavke starih fotografija iz perioda razornog zemljotresa 1979. godine koju je pripremio Miodrag Tanjo Masoniči. Iste večeri, sa početkom u 21.00h prisutni će biti u prilici da odgledaju dokumentarni film „Sjećanja“, koji je urađen pod pokroviteljstvom Opštine Bar, u produkciji „Bubulj“ i u čijem nastanku su učestvovali Dejan Senić, Silvija Vukelić i Miodrag Tanjo Masoničić.

Narednog dana, 14. aprila, u istom terminu biće emitovan prvi dokumentarni film iz serijala „Priče iz kamena“ pod nazivom „Haj Nehaj“ autora Jovana Jerkova u produkciji „Blue it“ d.o.o. Dokumentarac je dio magistarskog rada iz propratnog predmeta Multimedijalna umjetnost kod profesora mr Nikole Simanića sa Fakulteta vizuelnih umjetnosti, Univerziteta „Mediteran“ iz Podgorice. Video prikaz srednjovjekovnog utvrđenja nadomak Sutomora upotpunjen je tekstom Neđeljka Necka Đurovića i Kristine Tine Jerkov kojeg je pročitala Silvija Vukelić.

U petak, 15. aprila sa početkom u 15.00h akademski slikar i laureat brojnih međunarodnih priznanja Dalibor Dado Ćetković i nedavna učesnica drugog svjetskog foruma žena slikara, WAF II održanog u Hurgadi, Jasmina Ćetković, sa njihovim ateljeom „Dalijas“ i najmlađim polaznicima održaće višesatnu likovnu radionicu.

Za subotu, 16. aprila u 09.00h zakazano je okupljanje za skoro 50 izlagača. Prolaznici najstarije i prvoimenovane ulice u Baru biće u prilici da vide umjetnička djela koja će za ovu priliku dominantno izložiti slikari, zatim vajari, profesionalni fotografi, grafički dizajneri i ostali kreatori vizuelne umjetnosti. Popularni „$ednik“ za učesnike događaja, predstavnike medija i sponzora zakazan je tačno u podne na terasi lokala „Dublin Pub“ i njegov facilitator biće istoričarka umjetnosti Katarina Gazdić Ilić.

Spiruts movens manifestacije Vladimir Vlado Iličković ističe da će ovaj, po broju učesnika najmasovniji kulturni događaj u jednom danu, ubuduće biti izvođen kao višednevni događaj. Street in art svoju realizaciju imaće u danima tokom aprila, zbog obilježavanja sjećanja na potres 15. aprila 1979. godine, zatim tokom ljeta, bez određenog datuma, i uvijek će imati svoje zbivanje u novembru zbog početka berbe maslina i 24. novembra Dana opštine Bar. Proslavljeni slikar ne krije namjeru da će multimedijalni karakter Street in arta dobijati nove forme održavanja, kao i da će biti događaj koji će osvajati nove urbane prostore i gradove.

Ovogodišnji plakat dizajnirao je akademski slikar i primjenjeni grafičar Jovan Blue Jerkov, dok su sponzori manifestacije lokal „Dublin Pub“, Turistička organizacija Bar, NVO „Radionica“ iz Bara, Pivara „Trebjesa“ AD Nikšić, „Blue it“ d.o.o. i partnerska medijska organizacija „Antivari“.

Organizatori Street in art-a posebnu zahvalnost iskazuju svim privrednim subjektima iz ulice Maršala Tita! Njihovo razumijevanje i podrška najbolja su potvrda da smo i dalje srce grada!

Tokom petka 15. i subote 16. aprila na fasadi zgrade, koja se nalazi uglu ulica Maršala Tita i Popa Dukljanina, biće iscrtan mural koji je posvećen maslini i na kojem će biti ispisana poruka koja simbolizuje grad Bar, saopštio PR i organizator događaja Neđeljko Necko Đurović .

 

 Izvor: jedro.bar