30.08.2018.
Novosti

Ranku Radoviću „Hatišerif knjaza Miloša Obrenovića“

Ranku Radoviću „Hatišerif knjaza Miloša Obrenovića“

 

Glasoviti srpski pjesnik i književnik Ranko Radović, rođeni Bjelopoljac, ljetnji stanovnik Bara, a stalno nastanjen u Kanadi, ovogodišnji je laureat i nosilac „Hatišerifa knjaza Miloša Obrenovića" na književnom konkursu "Dani Miloša Obrenovića" u Gornjoj Dobrinji.

 Na tradicionalni književni konkurs „Dani Miloša Obrenovića“, objavljenog za 2018. godinu, prispjelo je preko 40 bibliografskih jedinica koje su odgovarale svrsi i namjeri ustanovljenih zadataka konkursa da izdvoji i nagradi najbolje književne radove čija tematika, sadržina i poruke, prvenstveno sadrže rodoljublje, nacionalnu posvećenost, odanost i poštovanje srpskog nacionalnog bića, njegove istorije, korijena, moralnih načela, tradicije, posebnosti, značajnih događaja i likova, saznaje RTS od žirija za dodjelu nagrada.

 Žiri je jednoglasno odlučio da ovogodišnji laureat i nosilac „Hatišerifa knjaza Miloša Obrenovića“  bude glasoviti srpski književnik, pjesnik i poslenik kulture Ranko Radović iz Kanade, autor preko 40 izdanja knjiga poezije. Ovaj pjesnik je zastupljen u četrdesetak antologija i izbora poezije u zemlji i inostranstvu.

Pored prevedenih knjiga, pjesme su mu prevođene na mnoge svjetske jezike. Ranko Radović je dobitnik više povelja, priznanja i nagrada u zemlji i inostranstvu.

 Radović nije krio zadovoljstvo još jednom u nizu nagrada, koje potvrđuje da je jedan od najboljih živih srspskih pjesnika. Svečanost dodjele je 16. septembra, u 10 časova u porti Crkve i rodnom mjestu knjaza Miloša Obrenovića, Gornjoj Dobrinji, kod Požege.

 Organizatori su Crkvena opština Gornja Dobrinja, TO Požega, Opštinska uprava Požega, Ministarstvo kulture Republike Srbije i UKS – Zlatiborski okrug.

 Radović je i ovog ljeta učestvovao na brojnim književnim događajima u Baru, Sutomoru, Podgorici, Bijelom Polju i drugim mjestima u Crnoj Gori i regionu.

Njemu se u oktobru dodjeljuje još jedna značajna nagrada - Gramata i Zlatna medalje „Mihail Jurjevič LJermontov“, koju dodjeljuje Ruska akademija nauka i umjetnosti.

 

Ostale nagrade

„Pero knjaza Miloša Obrenovića jednoglasno“ je dodijeljeno mladom pjesniku Milošu Brkiću iz Požege za ukupno književno stvaralaštvo, a "Svitak knjaza Miloša Obrenovića" se ove godine dodjeljuje piscu, istoričaru, publicisti i hroničaru Milošu Jeftiću iz Peći, za ukupan doprinos književno-informativnoj istini o zbivanjima na Kosovu i Metohiji - kaže se u obrazloženju žirija čii je predsjednik bio doc. dr Rade Vučićević.

Svečanost dodjele je 16. septembra 2018. godine, u porti crkve i rodnom mestu knjaza Miloša Obrenovića, u Gornjoj Dobrinji.

 

Izvor:

http://barskiportal.com/

http://www.rts.rs/page/rts/ci/Dijaspora/story/1516/vesti/3242113/hatiserif-knjaza-milosa-obrenovica-ranku-radovicu-iz-kanade.html