23.03.2022.
Novosti

In memoriam - Milovan Vitezović

 

Milovan Vitezović rođen je u Vitezovićima kod Kosjerića 11. septembra 1944. godine. Školovao se u Tubiću, Kosjeriću, Užicu i Beogradu; diplomirao je na Filološkom fakultetu, odsek opšta književnost, potom i na Fakultetu dramskih umetnosti, odsek dramaturgija. Vitezović je bio srpski pisac, dugogodišnji urednik igranog programa TV Beograd i glavni urednik umetničkog programa RTS, profesor filmskog i televizijskog scenarija na katedri Dramaturgije Akademije umetnosti. Pisao je pesme, romane, drame, filmska i TV scenarija, eseje, kritike i aforizme.

Objavio je više od četrdeset knjiga u preko 180 izdanja. Autor je 11 romana, koji su svi bili bestseleri. Knjige je objavljivao na nemačkom, engleskom, italijanskom, slovenačkom, ruskom, makedonskom, grčkom, rumunskom i hebrejskom jeziku.

 

Za televiziju je pisao scenarija za drame Šešir profesora Koste Vujića, i Snohvatice I i II; za igrane televizijske serije Dimitrije Tucović (8 epizoda), Pripovedanje Radoja Domanovića (8 epizoda) i Vuk Karadžić (16 epizoda). Pisao je scenarija za igrane celovečernje TV filmove: Mesto susreta Beograd i Srebro na Odisejevom putu za evropske televizije ORF i ZDF. Sa Zdravkom Šotrom radio je scenarija po svojim romanima Lajanje na zvezde (nagrada festivala Herceg Novog i Zlatna novosadska arena). Dobitnik je brojnih nagrada.

 Kao spoljni urednik za kapitalna dela Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, učestvovao je u priređivanju dela Pavla Popovića, Bogdana Popovića, Jovana Skerlića, Milana Kašanina i devet tomova Stojana Novakovića. Jedan je od priređivača Sabranih dela Sime Milutinovića Sarajlije.

Bio je predsednik Udruženja književnika Srbije.

Umro je posle duge i teške bolesti 22. marta 2022. godine u Beogradu.

 

 

*

 

 

KAKO DEVOJČICE RASTU

 

Devojčice porastu iznenada.

Devojčice porastu dok okom trepneš,

tokom jedne šetnje ulicama grada

i za vreme dok ih ponovo ne sretneš.

Devojčice porastu iznenada.

 

Devojčice porastu u grupama,

i grupa svaka,

kao u saksijama, u školskim klupama

procveta buket lepih devojaka.

Devojčice porastu u grupama.

 

Devojčice porastu nedeljama.

Devojčice porastu svuda u svetu,

procvetaju u plavim školskim keceljama

i u pubertetu.

Devojčice porastu nedeljama.

 

Devojčice porastu u svome kraju.

Devojčice porastu od kuće do škole,

tokom jedne vožnje u tramvaju,

a potom počinju da vole.

Devojčice porastu u svome kraju.

 

Milovan Vitezović

 

 

________________________

Foto: novosti.rs