22.10.2020.
Novosti

Kad nebo moli za spas zemlje - Marija Jakšić

 

Recenzija knjige „MISLITE O TOME 2“, dr Ugrina Popovića

 

Kad nebo moli za spas zemlje

 

Nastavak prvog dela istog naslova, knjiga „MISLITE O TOME 2“, doktora teoloških nauka i književnika Ugrina V. Popovića, potvrđuje da ovaj vredni i marljivi autor istrajava u svojoj misiji da svojim delima utiče na širenje svesti o prolaznosti života, i njegovoj ništavnosti ukoliko ne spoznamo Boga u sebi za života.

Ovaj autor dobro zna da se čovečanstvo našlo na samom rubu propasti. A šta bi bila uloga jednog pravoslavnog sveštenika (doktora teoloških nauka) i pisca (odnedavno ovaj autor je i književnik UKS-e), nego da popravlja svet?

Jer, dr Ugrin V. Popović, nije zaljubljeni pesnik koji živi u svojoj poeziji. On je ozbiljni misionar koji živi stvaran život u Hristu, i kao takav, neizbežno je okružen svim tragedijama i radostima u kojima čovečanstvo opstaje sve teže i teže. On se po dva osnova, kao teolog i kao pisac, bavi aktuelnim likom sveta koji se sve više izobličava u onu sliku koju Stvaratelj nije imao na umu onda, kada je stvarao Svet. Ugrin V. Popović iako uvek okrenut Bogu svakoga dana svog života, i kada ustaje i kada leže, on ne sedi skrštenih ruku i neće da ostane nem pred onim što nam se dešava, već sve čini da svoja znanja i spoznaje o Božjem postojanju i NJegovoj Reči, prenese i na druge, sad i kao pisac.

U poplavi kvaziknjiževnosti, od koje dobit imaju samo izdavači, a čitaoci samo besmisleno gubljenje vremena, pojava knjige „MISLITE O TOME 2“ dođe kao biser u moru. Ovo nije lako i zabavno štivo. Ovo je ozbiljna, vredna i enogmatična knjiga koja čitaoca tera na razmišljanje i analizu, a počesto i na samoispitivanje sopstvene savesti.

Ovom mladom piscu filozofija i psihologija nisu strane. Naprotiv! On dobro zna da se vreme promenilo i da se neke mudrosti moraju malo „preodenuti“ u modernije „RUHO“ kako bi se ponudilena čitanje. Baš zbog svega toga, u ovom vremenu elektronskog i tehnološkog razvitka, ovaj mladi autor odabira drugačiji književni pristup savremenom čoveku. Ugrin V. Popović, to čini racionalno, ponekad i oštro, bez patetike i suvišne sugestibilnosti.

„MISLITE O TOME 2“ nas poziva da o sebi, životu i Bogu mislimo sami, bez ikakve prisile, udvaranja i namamljivanja. Upućuje nas da se sami odlučujemo za život u ljubavi, odnosno u samom Bogu, i da nam takva LJUBAV, postane način života.

Ovaj autor je pun iznenađenja, pa počesto na stranicama ove ozbiljne knjige, ume da nas iznenadi specifičnim humorom.

Obzorim da ispred sebe imamo delo teologa, što samo po sebi podrazumeva da je ono obogaćeno znanjem kako iz tog područja, tako i iz područja psihologije, istorije i književnosti, važno je da se zna i to, da je ova knjiga napisana krajnje razumljivim stilom, jasno i tečno za svakog čitaoca a ne za samo određenu, elitnu čitalačku publiku.

Mogla bih dosta toga još da navodim, ali ja ću se kratko osvrnuti samo na suštinu koja je za svaku dobru knjigu bitna.

Dakle, Ugrin V. Popović piše moderno i u duhu vremena u kojem živimo, a da pritom ne čini „prestup“, i sve vreme ostaje u duhu slova crkvenog učenja.

I na kraju ću istaći da zbog svoje filozofske i etičke vrednosti ova knjiga zavređuje pažnju svih ljubitelja intelektualnih štiva, tim pre što je ova knjiga u odlomcima „svoj život“ odživela na elektronskim društvenim mrežama i zadobila ogromnu pažnju i svoju vernu publiku.

 

Akad. Marija Jakšić, književnica

U Beogradu, 9. juna 2020.godine