08.06.2019.
Novosti

Književni susret posvećen Aleksandru Puškinu

 

Književni susret posvećen Aleksandru Puškinu u Baru

U okviru  ХI Međunarodnog Književnog festivala, posvećenog Aleksandaru Puškinu i Danu ruskog jezika KIC “Moskva” u saradnji sa Kulturnim centrum Bar i međunarodnim udruženjem književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano” organizovala je Književni susret domaćih i ruskih kniževnih umjetnika i stvaralaca.

U punoj sali Dvorca kralja Nikole uz smjenjivanje ruskih i domaćih književnika, kao i uz dva hora i pjevača dostojno je proslavljeno 220 godina od rođenja Puškina, kao  i Dan ruskog jezika.

Gosti su posebno bili oduševljeni Natalijom Novaković, pjesnikinjom i slikarkom iz Podgorice, koja je bez muzike pjevala stare ruske pjsme. U izvođenju su joj se pridružili oduševljeni gosti iz Rusije.

Ni gosti nijesu ostali dužni tako je Boris Šćeglov pjesnik i kantautor oduševio Barsku publiku izvođenjem svojih pjesama, uz gitaru.

Program su vodili Jelena Medvedeva, direktor KIC Moskve u Podgorici i Labud N. Lončar predsjednik međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano” iz Bara. Koji su se dogovorili da ovi susreti postani tradicionalni i da se od sada sastaju svake godine u Baru.

Iz Rusije su nastupili  pisci, pesnici, članova Saveza pisaca Rusije, filologa i muzičara: Shalygina Valentina, Grigorieva Elena, Gavrilenko Igor, Gavrilenko Olga, Glinina Anna, Ostroushchenko Rimma, Mulyukova Valeria, Abramova Tatjana, Scheglov Boris, Volkova Galina.

Ispred udruženja  „Nekazano“ nastupili su članovi i njihovi prijatelji: Slavica Sesum, Natalija Novaković, Goran Radičević, Labud N. Lončar, Miško Vučinić, Svetozar Đurišić, Srđan Leković, Srđan Bajić, Trivo Zolak i Vasilije Vasko Janković

U planu je objavljivanje zajedničke knjige poezije.

Rusi su predstavili dva dječja hora i stvaralaštvo desetak književnika, dok su u ime Udruženja “Nekazano” nastupili pjesnici iz Bara, Risna, Podgorice, Beograda i gosti iz Kanade.  desetak svojih pjesnika i svojih prijatelja.

Za ovu priliku članovi “Nekazano” su u Bar doputovali iz Kanade, Beograda, Risna I Podgorice.