10.07.2021.
Novosti

Knjiga o velikim ljudima i događajima - Svako ostavi neki trag

 

 

 

 

U organizaciji Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ u Dvorcu kralja Nikole održana je  promocija knjige „Svako ostavi neki trag“ autora Labuda N. Lončara, predsjednika udruženja  Nekazano.

U programu su učestvovali: Klapa KUD „Jedinstvo“, Gordana Srećković i Maja Nikolić a moderator večeri bio je Dragiša Simović – poznati Barski i crnogorski glumac.

U prepunoj Sali Dvorca kralja Nikole glumac Simović je na samo njemu znalački i svojstven način, zajedno sa autorom,  prezentovao priče koje čine cjelinu ove neobične i lijepe knjige. Pošto je recenzent knjige Doc. dr Rade Vučićević, književni kritičar i teoretičar književnosti, bio spriječen da prisustvuje promociji, pjesnikinje udruženja Nekazano Srećković i Nikolić naizmenično su čitale njegovo viđenje i na taj način prezentovale je publici. Autor, Labud N. Lončar govoreći o knjizi „Svako ostavi neki trag“ naglasio je da je ovo jedna mala knjiga o velikim ljudima i velikim događajima koji su obeležili jedno burno vrijeme i naše živote. Posebno naglašavajući priče o Krstu Knežiću, Božidaru Filipoviću – Fiću, Zoranu Božoviću i  „Ženama Bara koje kuvaju srcem“, kao i o Miodragu Banoviću koji je obalu Bara zasadio maslinama, palmama, borovima i drugim ukrasnim biljem i na taj način doprinio da naša obala i grad izgledaju ovako lijepo. Posebno je nadahnuto govorio o Knežiću i Filipoviću. Knežiću koji je iz Metkovića došao u Bar početkom raspada bivše SFRJ i doprinio razvoju ribolova tj. kočarenja. O druženju sa njim i vožnji sa njegovom „Laverdom“ i njegovom kočom „Labud“. Kao i podjeli ribe onima koji nijesu imali donvca da je kupe, pa čak i na uštrb svoje porodice. O njegovom životnom putu kada je sa dvanaest godina počeo ribariti na moru, kao i njegovom požrtvovanom odnosu prema porodici. Napominjući da je posle njegove smrti njegova supruga izvela sama bez ičije pomoći njihovu djecu na pravi put, ne birajući poslove. Svako dijete je završilo fakultet.

Govoreći o Filipoviću istakao je njegove ljudske vrline i drugarstvo. Njegovu fantastičnu poeziju i zasluge u Baru. Ipak, pored svog drugarstva i želje da pomogne prijateljima greške u poeziji i književnosti nikada nije praštao. Tako je i u recenziji Lončareve knjige poeziji „Ostavljanja“ morao da pomene pogrešno stavljeni zarez, bez obzira na prijateljstvo i druženje. Greške se moraju ispravljati. Ne kvareći prijateljstvo. Nekazano je uvelo godišnje priznanje za mlade stvaraoce „Božidar Filipović – Fićo“ koje se dodjeljuje mladim stvaraocima a koji su u toj godini svojim radom na polju književnosti to zaslužili. Priznanje je dodijeljeno za prošle dvije godine.

Ispred klape KUD „Jedinstvo“ prisutne je pozdravio Miodrag Banović a publika je dva puta u toku večeri uživala u pjesmama kojim ih  je klapa počastila.

Labud N. Lončar, autor i predsjednik udruženja Nekazano, pozdravio je sve prisutne i zahvalio se na posjeti, posebno pozdravljajući klapu KUD „Jedinstvo“, pripadnice NVO „Žene Bara koje kuvaju srcem“ na čelu sa njihovom predsjednicom Ljiljanom Vujović, kao i pripadnike porodica Knežić i Filipović čiji se roditelji tj. supruzi pominju u knjizi. Na zahtjev Dragiše Simovića moderatora  koji je izvrsno vodio veče i imao veoma dragocjena i interesantna zapažanja o knjizi, osvrnuo se na nastanak i rad udruženja Nekazano ističući posvećenost širenju lijepe pisane riječi i rad sa mladim stavarocima, napominjući da, u svom gradu Baru, Nekazano objavljuje dva časopisa. I to časopis za kulturu i umjetnost i časopis za Haiku. Dodajući da je časopis za Haiku prvi časopis za Haiku u istoriji Crne Gore. Članovi Nekazanog održavaju prijateljske kontake i saradnju sa školom za muzičko obrazovanje „Petar II Petović Njegoš“ i srednjom ekonomsko ugostiteljskom školom na opšte zadovoljstvo. Nekazano ima i  svoj portal za kulturu i umjetnost koji je izuzetno popularan u rejonu i šire. Nekazano je osnovalo Festival ljubavne poezije „Pjesnik – Svetionik“ koji će se ove godine održati po četvrti put. Nekazano ima veoma bogatu izdavačku djelatnost i samo u prošloj godini, godini pandemije objavilo je dvadeset pet knjiga i časopisa.

 Na kraju večeri voditelj programa Simović pozvao je prisutne na zajedničko fotografisanje da ostane spomen na ovo zbilja divno veče, nakon čega su gosti posluženi osvežavajućim napicima a autor je uz zajedničko fotografisanje potpisivao knjige svojim prijateljima.