01.04.2022.
Novosti

Likovna dešavanja u Baru u narednom periodu

 

 

Ženski likovni rukopis bio je u fokusu izložbenih aktivnosti u Umjetničkoj galeriji “Velimir A. Leković” početkom ove godine. Tokom marta ljubitelji likovne umjetnosti u Baru bili su u prilici da isprate otvaranje izložbe naslovljene “Poetsko recikliranje stvarnosti”, ali i da se prisjete lika i djela Hamze Đenčića, u okviru aukcije i večeri sjećanja koji su priređeni prošle nedjelje. Šta će likovna publika u Baru biti u prilici da isprati u narednom periodu za Primorski portal najavljuje upravnik barske galerije, dr Milun Lutovac.

“Izložbene aktivnosti u Umjetničkoj galeriji “Velimir A. Leković”, u 2022. godini, ​otpočele su prezentacijom ženskog likovnog rukopisa. Riječ je o dvije različite interpretacije religijskih tema prisutnih u umjetnosti od civilizacijskih početaka. Sredinom februara otvorena otvorena je izložba ikona pod nazivom „Agios“, umjetnice Petre Kosnić iz Beograda, a 9. marta izložba slika „Venac nade“ Jovane Dimitrijević iz Beograda”, podsjeća Lutovac.

Barska galerija je krajem prošlog mjeseca, u saradnji sa JU Muzej i galerija Tivat, ugostila još jednog mladog umjetnika iz Srbije – akademskog slikara i teoretičara medija Nikolu Govedaricu, koji se predstavio sa tridesetak radova nastalih u proteklih 5 do 7 godina, a koju publika može pogledati do sredine ovog mjeseca.

“Govedarica koristi postojeće materijale, plakate, isječke iz novina, žicu, koje iz jednog stanja “stvarnosti”, znalačkim likovnim postupkom, prevodi u drugi, dajući  im, na taj način (tehnikom kolaža i dekolaža), novu estetsku vrijednost. Svoje teorijsko i praktično bavljenje umetnošću sažima u svom originalnom likovnom izrazu”, navodi Lutovac.

Nikola Govedarica je završio  likarstvo, a zatim magistarske i doktorske studije Univerziteta umetnosti u Beogradu, u oblasti teorije umjetnosti i novih medija. Trenutno radi kao kustos u Spomen muzeju „21. oktobar“ u Kragujevcu. Njegov dolazak bio je plodonosan  i na polju buduće saradnje čelnika dvije institucije kulture.

“Postignut je dogovor o budućoj saradnji  ove dvije institucije, posebno, što se u muzeju u Kragujevcu nalazi, javnosti nedovoljno poznata, zbirka slika Petra Lubarde, posvećena stradanju Kragujevčana u II svjetskom ratu”, precizira upravnik barske galerije.

Kraj marta protekao je u znaku svojevrsnog omaža Hamzi Đenčiću.

“Organizovano je veče sjećanja posvećeno Hamzi Đenčiću. Uz prigodan kulturno-umjetnički program, realizovana je i  aukciju slika iz privatne kolekcije ovog uglednog Baranina. Program je realizovan u saradnji poslenika kulture i prijatelja porodice Đenčić”, navodi Lutovac.

SJEĆANJE NA BRANKA VUKIĆA

U drugoj polovini aprila, poštovaocima likovnog izraza predstaviće se akademska umjetnica Juliana Kolesova, iz Kanade.

“U pripremi je izložba Juliane Kolesove, koja dolazi iz Kanade, gdje je od likovne kritike za svoj rad dobila visoku ocjenu. Trenutno  živi i stvara u Baru. Izložba će biti otvorena u drugoj polovini aprila”, najavljuje Lutovac, i dodaje da će početak maja proteći u znaku opusa  istaknutog likovnog pedagoga, akademskog slikara, pokojnog Branka Vukića.

“Početkom maja, u Umjetničkoj galeriji “Velimir A. Leković”, biće priređena izložba slika istaknutog likovnog pedagoga, akademskog slikara pokojnog Branka Vukića. Izložba će biti sastavni dio svečanosti koju povodom 40 godina postojanja organizuje OŠ “Jugoslavija”. Svečana akademija ove obrazovne ustanove, kao i izložba slika njenih nastavnika i učenika, biće organizovana 10. maja u Domu kulture u Baru”, precizira naš sagovornik.

Pripreme teku i za dva prepoznatljiva barska festivala – Susrete pod Starom maslinom i Barski ljetopis.

“U toku su  pripreme  35. Međunarodnog festivala „Susreti pod Starom maslinom“,  koji tradicionalno prati  velika  izložba dječijih likovnih radova pristiglih na konkurs, o kojoj će završnu riječ, uz nagrade najboljima, dati stručni žiri imenovan od strane Festivala. Likovni program ovogodišnjeg
“Barskog ljetopisa” trenutno je u fazi „sondiranja  terena“, kontakta i preliminarnih dogovora sa odabranim umjetnicima iz zemlje i inostranstva”, navodi Lutovac.

NASTAVAK USPJEŠNE SARADNJE SA KREATIVNIM HABOM

Prošle godine, zahvaljujući uspješnoj saradnji Galerije “Velimir A. Leković” i Creative Hub iz Starog Bara dodatna pažnja bila je usmjerena na djela barskih umjetnika. Publika nastavak te saradnje može očekivati i u periodu koji je pred nama.

“U protekloj godini ostvarena je veoma kvalitetna saradnja Galerije “V. A. Leković” i “Creative Huba” u Starom Baru. U dogovoru sa menadžerkom Hub-a vajarkom mr Majom Čakalović, nastaviće se sa prošlogodišnjim aktivnostima. Pored likovne kolonije, književnih i muzičkih večeri, kao i radionica za djecu i mlade, i ove godine biće organizovan Art Weekend, koji je svojim konceptom i nesvakidašnjim ambijentom, prošle godine, privukao mnoge sugrađane”, zaključio je za Primorski portal Milun Lutovac.

 

Sonja Jovanović

 

Izvor: https://primorski.me/