18.08.2018.
Novosti

Milovićeva monografija o pop rocku promovisana u Beranama

Izvor:

barinfo.me

__________________

 

Milovićeva monografija o pop rocku promovisana u Beranama

 

16. 08. 2018. God.

Sinoć je u organizaciji Udruženja građana "Beranda” i uz podršku menadžmenta hotela “Berane”, u salonu “Ivangrad” održana promocija monografije “Crnogorska pop-rock muzika 1954-1991” publiciste, novinara i književnika iz Bara Željka Milovića. Ovaj emotivni skup je okupio i doajene ivangradske muzičke scene, pokrenuvši lavinu uspomena na vrijeme kad se u ovom gradu živjelo sa muzikom i za muziku, kao i na ljude koji su ga trajno obilježili.
 
Autor monografije Željko Milović je opisao kako je i zašto ušao u realizaciju tog kapitalnog projekta, opisao je način rada u gradovima ali i u bibliotekama i arhivima, kakav je bio “životni put” djela, ali i to da mu je ono donijelo nagradu “Komuna” za doprinos i valorizaciju kulturnog nasljeđa Crne Gore i nominaciju za Trinaestojulsku nagradu, “što je nešto čime ne može da se pohvali nijedan monografista, niti autor pop-rock knjiga u regionu”.

O monografiji koja je 2014. publikovana u izdanju Matice crnogorske su govorili Amer Ramusović , novinar i direktor časopisa “Komuna”, koji se osvrnuo na bogatu Milovićevu umjetničku biografiju, te Goran Dragović, bivši član sutomorskih grupa “Flamingo” i “Kadeti”, čiji je otac Čedo bio utemeljivač pozorišta u Beranama i o kome su prisutni imali samo riječi divljenja, jer je “neizbrisiv trag u kulturi ovoga grada”.

“Ova promocija ima težinu iz još dva razloga – prvo, ovo je grad u kome je formiran prvi jazz orkestar u Crnoj Gori još 1949. i prve tri fotografije u monografiji su iz tadašnjeg Ivangrada, a drugi razlog se tiče naslovnice, jer su na njoj momci iz anonimne grupe, među njima i moja malenkost, upravo iz ovog grada. Ta fotografija, snimljena u Budimlji, februara 1979. godine, predstavlja prema objašnjenjima autora upravo sublimat ove knjige: mladost, entuzijazam i Jugoslaviju ispod čije zastave smo svirali”, rekao je prisutnima publicista Ado Softić, organizator promocije, predsjednik Udruženja građana "Beranda”, autor stalne izložbene postavke starih fotografija Ivangrada u hotelu “Berane”. On je bio i Milovićev pomoćnik u radu na knjizi, zadužen za ovaj i okolne gradove. Inače, naslovnica knjige o kojoj je govorio Softić zauzimala je čitavim tokom promocije vidno mjesto na zidu, skupa sa fotografijama ivangradskih bendova iz sedamdesetih.
 Poseban pečat ovoj večeri dali su osamdesetčetvorogodišnji Aco Barjaktarović, čovjek koji je 16. februara 1959. godine u hotelu “Beograd“ na “Plavoj večeri” odigrao prvi rokenrol ples, nakon kojeg je uhapšen i proveo noć u zatvoru zbog vrijeđenja javnog reda i mira, kao i pripadnici nekoliko generacija beranskih bendova, od “Elektri” iz šezdesetih do “Asterixa” iz ranih osamdesetih: Boško Šaljić, Milan Spasojević, legendarne profesorice muzike Nena Milačić Bošković i Beba Vulević Lončarević, Slavo Korać, Velizar Bato Mališić, Vesko Bošković, Miško Milačić, Ljupče Todorović, Željko Pantović, Duško Drašković, Slavko Drašković...