18.02.2022.
Novosti

Natalija Tanja Novaković - Blagoslovena svetlošću i srcem u bezvremenu

 

 Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano” u saradnji sa  JP Kulturni centar Bar priredili su za ljubitelje poezije i slikarstva poseban kulturni događaj: Autorsko poetsko – likovno veče autorke Natalije Tanje Novaković, člana udruženja “Nekazano” iz Podgorice. Posebnost ove večeri je što je ovo prvo poetsko veče autorke kao i njena prva samostalna izložba, i za ovu priliku pored Barskih pjesnika i ljubitelja poezije  u Bar su doputovali njeni prijatelji kao i prijatelji udruženja “Nekazano” iz Francuske, Risna i Podgorice

 Moderator ove večeri je bila pjesnikinja Anika Vuletić, član udruženja Nekazano – koja je na briljantan i nadahnut način vodila ovo veče.

 Labud  N. Lončar predsjednik udruženja Nekazano poželio je dobrodošlicu dragim gostima i prijateljima. Najprije se zahvalio predsjednici SO Bar mr Mileni Božović na prisustvu. Onda se zahvalio na suorganizaciji  JP Kulturnom centru Bar i na realizaciji ove večeri. Zahvalio se i Srednjoj ekonomskoj školi čije učenice učestvuju kao recitatori u programu, kao i Školi osnovnog muzičkog obrazovanja čija učenica Mia Drača učestvuje u muzičkom dijelu programa. Zahvalio se i autorki Nataliji što je odabrala da Nekazano” bude izdavač njene prve knjige i promoter, kao i organizator njene Prve samostalne izložbe.

 Mlada Mia Drača, učenica  Škole osnovnog muzičkog obrazovanja „Petar II Petrović Njegoš“, dobitnica mnogih priznanja i nagrada, sa svojim klarinetom upotpunila  je ovo lijepo veče.

Nakon njega Anika Vuletić, moderatorka, najavila je pjesnika Gorana Radičevića, koji je za ovu priliku doputovao iz Risna i koji je govorio o pjesnikinji i slikarki Tanji, ističući njenu posebnost i liriku. Njenu skromnost i privrženost prijateljima.

U nastavku programa učenice SEUŠ Anja Pavlović, Enesa Sukić i Marija Nikotić i ovaj put učestvovale su u programu recitujući stihove iz autorkine knjige „Životna traganja“ i bile su za svoj trud nagrađene aplauzima brojne publike.

 Sanja Veličković Radonjić pjesnikinja I slikarka govoreći o Novakoićki je rekla:

“ Umjetnost  je sve ili nista ako nema prostor, dubinu i svoga Tvorca. On je veca sila, po trajanju vjecan i nepromjenljiv...Izvor njegovog stvaralastva je ljepota.

Nasa istaknuta umjetnica Natalija Tanja Novakovic u svom ateljeu u Podgorici, oblivena  sjajem neiscrpne maste stvara svoja najljepsa djela. Po meni sve ono sto je umjetnost je svemocno!

U potrazi i zudnji za nevidljivom materijom, postaje vidljiv njen svijet boja. Ona se trajno ne zadrzava na istim motivima  vec eksperimentise bojama  tako da nijedna njena slika nije ista.

Zanimljive i dopadljive osvojice vas njeznim dodirom momenta i zivom rasplamsaloscu...

Svaki novi potez kicicom  donosi nesto novo. Puna je stvaralacke snage, gdje vlastito Ja - produhovljeno i ovaploceno  trazi svoj put kosmicke svjetlosti.

Ljepota blazenstva je kada malo zrno nade i zrno zivota vaskrsne  u tisini  osamom slikara.

Potencijal prikaza je trenutak. Slojevito grabi ka cilju toj vremenskoj distanci.”

Labud N. Lončar kao recenzent knjige „Životna traganja“ napomenuo da je autorka  Tanja kada je pošla u penziju nastavila aktivan kulturni život i stvaranje ne predajući se vremenu ali poštujući vrijeme. Nakon toga pročitao je recenziju koju je pisao i iz te obimne recenzije izdvajamo:

“Ja sam žena!” – riječ, odnosno pjesma koja se slobodno može reći nosi svu težinu knjige poezije “Životna traganja” autorke Natalije Novaković.  Sa posebnim stilom i lepršavošću a čistotom i jačinom misli pjesnikinja nas lagano ali sigurno uvodi u svoj začarani svijet snoviđenja i traganja i kao na svojim platnima ona riječima oslikava ono najnježnije i najskrivenije u ženi. Snove i osjećanja. Boli. Ono što joj život donese i ostavi u naručju.

I ako životnim nedaćama “žigosana”  Natalija , pjesnikinja - slikarka duše, prije svega je: blagoslovena! Blagoslovena unutrašnjom svjetlošću! Jakim i čistim duhom koji izbija iz svakog atoma njenog bića.

 

„Od svetlosti sam satkana,

sa grana sunčevih ubrana,

srebrna mesečina

mi je postelja,

a zvezdano nebo

me pokriva“.

(Blagoslovena)

 

Natalija Tanja Novaković, autorka knjige zahvalila se svojim prijateljima i građanima Bara na prisustvu a posebno mr Mileni Božović, koja prisutvuje ispred SO Bar, Međunarodnom udruženju književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ i posebno Labudu N. Lončaru na pripremi i objavljivanju knjige. Skromna, kao i uvijek nije željela da puno govori o svojim pjesmama ili slikama ali je naglasila činjenicu da je svačiji život jedno veliko traganje. Otud  i naziv njene knjige. Na molbu prisutnih prijatelja Tanja je otpjevala etno pjesmu „Zajdi, zajdi..“ a na oduševljenje publike jer pored poezije, slikanja, padobranstva i pjesma je njena ljubav. Posebno etno pjesma.

 

U ime organizatora publici se obratio Labud N. Lončar  i zahvalio na brojnom prisustvu i pažnji a predsjednicu SO Bar mr Milenu Božović zamolio da kao nastavak večeri otvori Prvu samostalnu izložbu Novakovićke.

Mr Milenu Božović je prisutne pozdravila u ime Opštine Bar sledećim riječima:

 “Uvažene dame i gospodo,

Imam posebnu čast i zadovoljstvo da večeras, u našem Baru, otvorim autorsko veče jedne zaista posebne osobe.

Pjesnikinja, slikarka, profesorica u penziji, glumica, izvođač izvornih pjesama, supruga, majka, baka... Žena neobične energije, koja plijeni pažnju svih u njenoj blizini. Nekoga opije stihovima, nekoga pejzažima i portretima koje slika, a nekoga svojom pričom i glasom. 

Sve ovo stalo je u lik i djelo jedne žene- Natalije Tanje Novaković.

Natalija je članica "Slikarskog uranka", Udruženja likovnih stvaralaca Crne Gore i Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika "Nekazano". Ovo je njena prva izložba u Baru, koja je realizovana zahvaljujući  JP Kulturni centar Bar. 

Pred nama su večeras divne slike, koje posmatraču nude unutrašnji mir. Tu su pejzaži sa bulkama i žitnim poljima, morski motivi, portreti koji svojom čistoćom i jasnošću ispunjavaju oko posmatrača...

Nadam se će ovakve vrste okupljanja i objedinjavanja poezije i slikarstva postati tradicionalne, jer Kulturni centar Bar i udruženje „Nekazano“ broje dovoljno umjetnika, koji bi mogli da zadovolje u raznim  oblastima.

Koristim priliku da, u ime Skupštine opštine Bar i u svoje lično ime, pozdravim sve prisutne .

Proglašavam izložbu otvorenom!!!”

 

Nakon toga posjetioci su uživali u postavci slika Natalije Tanje Novaković a koju su vrijedni radnici Doma kulture Bar i članovi “Nekazano” majstorski priredili, sve pod budnim okom dr Miluna Lutovca.

Na kraju večeri Natalija Tanja Novaković je poklonjene knjige potpisivala a sve je to pratila muzika sa klarineta Mie Drače, uz bogato posluženje. Uslijedilo je obavezno fotografisanje I ispraćaj dragih gostiju.

 

 

 

 * * * 

 

Natalija Tanja Novaković, rođena negde u prošlom veku, u Leskovcu, gradu na obalama Veternice, pod brdom Hisar. Gimnaziju završila u Leskovcu, a  studije  Francuskog  jezika- jugoslovenske  književnosti  u Nišu.

Tragajući za samom sobom, obrela se u gradu Peći, gde je radila do 1981. godine kao profesor u Gimnaziji „11. maj“. Zatim napušta Peć i sa porodicom dolazi u Titograd - Podgoricu.

Ona joj širom otvora svoje dveri. Radni vek profesora engleskog i francuskog jezika, završila je u Mašinskoj školi „Ivan Uskoković“.

Penziju nije shvatila kao mirovanje, već se latila svojih zatomljenih ljubavi iz mladosti - slikanju i pisanju.

Član je Slikarskog uranka, Udruženja likovnih stvaralaca Crne Gore, Međunarodnog udruženja književnika i umetnika „Nekazano“ iz Bara i  Udruženja književnika i umetnika „Zenit“ iz Podgorice. Svoje likovne radove izlagala je na mnogim zajedničkim izložbama Udruženja.

Piše uglavnom ljubavnu poeziju. Pesme su joj objavljivane u Zbornicima Udruženja “Nekazano”, „Pjesnik svetionik“ u časopisu Nekazano, na portalu za kulturu i umjetnost Nekazano kao i u zbornicima udruženaj “Zenit”. Bila je učesnik VI Međunarodnog pesničkog susreta „Orfej na Dunavu“ 2018. godine na kome je dobila Plaketu i pesma ušla u zbornik „Talasi nesmiraja“. Takođe, na VII Pesničkim susretima  „Orfej na Dunavu“ 2019. godine, dobila je zahvalnicu, a pesma joj se našla u zborniku „Na obali snova“. Inspiraciju  za  svoje  stvaranje  nalazi  u  svojoj porodici, sedmoro unučadi i mnogim prijateljima. Ljubav je njena pokretačka snaga.