13.07.2019.
Novosti

Održana promocija knjige „Pevam danju, pevam noću – pisma Mini Karadžić“ u Baru

Održana promocija knjige „Pevam danju, pevam noću – pisma Mini Karadžić“ u Baru

Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ održalo je  promociju knjige „Pevam danju, pevam noću – pisma Mini Karadžić“,  Akademika prof. Svetlane Matić, u Kripti prelijepog Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru.

O knjizi su govorili mr. Smiljana Vukićević- književnica i Labud N. Lončar- pjesnik i predsjednik udruženja “Nekazano”.

Pozdravljajući goste ispred Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ Lončar se zahvalio starešinama Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru a posebno ocu Slobodanu Zekoviću, parohu Barskom, koji su omogućili da se veče održi u prelijepom ambijentu hrama. Istakao je činjenicu da je Akademik prof. Svetlana Matić počasni član udruženja "Nekazano" i dugogodišnji prijatelj, da je srećan što u ovim vrelim letnjim danima imaju priliku da je ugoste i da se jedno ovako važno veče održi u Baru.

Mr. Smiljana Vukićević – književnica iz Bara upoznala je goste sa biografijom autorke ističući mnogobrojne nagrade i priznanja koje je u svom dosadašnjem radu stekla.

Promocija je upriličena na pravoslavni praznik Sveti apostolic Petar i Pavle – Petrovdan. Na taj dan prije sto devedeset i jednu godinu rođena je Mina Karadžić kojoj je knjiga i posvećena.

Po riječima Akademika prof. Svetlane Matić njena želja je bila da ona uz pomoć udruženja “Nekazano”obeleži taj datum s obzirom da se po njenom sudu nijesmo dovoljno odužili Mini.Mini koja je bila lični sekretar svoga oca Vuka Karadžića, i prevodilac, jer je govorila pet jezika, bila je i slikarka što je malo poznato u našoj javnosti itd..

Svetlana Matić je u svom dugogodišnjem radu u prosveti Austrije a živeći u Beču imala je uvid u razne arhive jer je material za ovu knjigu pripremala pune tri godine.

Nakon izuzetno nadahnutom predavanja o Mini, u kojem je publika istinski uživala pročitala je nekoliko pjesama a onda se zahvalila udruženju “Nekazano” i gostima na pažnji. Usledilo je potpisivanje knjiga od strane autorke.