17.08.2019.
Novosti

Održano кnjiževno veče Vojina Trivunovića

Održano кnjiževno veče  Vojina Trivunovića

 

Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ održalo je 16. svgusta predstavljanje književnog stvaralaštva  Vojina Trivunovića u Kripti Sabornog Hrama Svetog Jovana Vladimira.

Pored autora o njegovom  stvaralaštvu govorili su Grozdana Lučić Lalić, Gordana Srećković, Srđan Leković i Labud N. Lončar.

*

Vojin Trivunovića ove godine obilježava tri i po decenije stvaralaštva, rođen je 10.10.1956. godine u Rudićima kod Glamoča. Pored književnog, bavio se i novinarskim radom. Bio je član Književnog kluba pri “Tribini mladih” u Novom Sadu i stalni saradnik “Glasa omladine”. Po dolaku u Banja Luku počeo je objavljivati u “Glasu”. Pisao je u “Oslobođenju”, “Nezavisnim novinama” i uređivao satirični dodatak “Patka”.

 

Bio je direktor i glavni urednik “Krajiških novina”. Uređivao je i časopise “Imperijal mač” i “Kolo”. Radio je i u “Nezavisnoj televiziji”. Prvu knjigu objavio je 1984. godine. Do sada su mu izašle knjige: “Ponavljati gradivo”, (pjesme), “Ram za glavu”, (aforistički roman), “Od entiteta do blentiteta”, (satira), “Gluvo kolo”, (pjesme), “Kroz iglene uši”, (aforizmi), “Troprstaš”, (roman), “Na poslednjoj liniji obmane”, (pjesme), “Nema se kuda, nebo visoko a zemlja tvrda”, (pjesme), “Ogledalo i slijepac”, (roman u stihu), “Proleteri svih zemalja, raziđite se” / Prilozi za kritiku političke ekonomije društva u tranziciji /, (pjesme-ekonomija), “Pjesme” (na Esperanto jeziku), “Ćorkan”, (pjesme), “Grad je spustio kapke” (izabrane pjesme), “Pelene i zavoji” (aforizmi), ”Čitači tragova” (izabrane pjesme).

 

Priredio je: “Izabrane pjesme Krajine i Ukrajine”, Izabrane pjesme Isaija 229 Mitrovića” i “Izabrane bajke naroda Zapadnog Balkana”. Osnivač je i organizator književne manifestacije “Dani Vuka Karadžića” u Banjaluci. U okviru ove manifestacije, organizirao je “Okrugli stol o jeziku, ćirilici i latinici” na kojem su učestvovali najeminentniji stručnjaci iz ove oblasti.

 

Radovi su mu prevođeni na engleski, njemački i ukrajinski jezik i uvršteni u nekoliko antologija. Član je Udruženja književnika RS. Bavi se i izdavaštvom. Po struci je diplomirani ekonomista. Živi i radi u Banja Luci.