21.08.2020.
Novosti

Otvara se biblioteka Mina Karadžić u Beču

 

Otvara se biblioteka Mina Karadžić u Beču

 

ASKD „Vilhelmina Mina Karadžić“ osnovano je, između ostalog, sa ciljem da oživi lik i delo Vukove kćerke, negujući srpski jezik , s namerom da, između ostalog, nastavi da gradi mostove kulture i saradnje između Srbije i Austrije. Činjenica da nagrada, koja se dodeljuje u Srbiji najboljim bibliotekarima, nosi ime „Mine Karadžić“, kojoj je predsednica Društva prof. Svetlana Matić posvetila knjige na nemačkom i srpskom  „Pevam danju, pevam noću – pisma Mini Karadžić“, navelo je Upravu Društva da donesu odluku da novootvorena biblioteka  ponese ime poznate umernice, prvodioca i književnice Mine Karadžić. Sobzirom na značaj književnosti u negovanju srpskog jezičkog i kulturnog identiteta našeg naroda u milionskom srpskom rasejanju, a da u Beču, po nekim procenama, živi preko dvesta hiljada Srba, tamo gde ima korisnika, treba osnivati biblioteke.

Ovaj projekat Društvo želi da realizuje zajedno sa Zajednicom srpskih klubova u Beču, u čijim prostorijama bi i biblioteka bila dostupna svim zainteresovanim čitaocima. To bi ujedno bio i multimedijalni centar, s obzirom na razvoj modernih tehnologija i želji da se privuče što veći broj mladih ljudi, studenata slavistike, Srba i Austrijanaca i svih drugih zainteresovanih za bogatu srpsku i nemačku  kulturnu baštinu.

Ovom prilikom ističemo dobru saradnju sa Bibliotekom grada Beograda, koja je odlučila da nam pokloni 200 različitih naslova naših najpoznatijih književnih stvaralaca i pisaca.  Direktorka ove kultne ustanove g.  Jasmina Ninkov je izrazila želju da pomogne rad novoosnovane biblioteke u Beču i sa predsednicom Društva prof. Svetlanom Matić potpiše Protokol o budućoj saradnji. Planirano je da u septembru ove godine, predstavnici Biblioteke grada Beograda posete Beč i dogovore korake buduće saradnje, koja će između ostalog, obuhvatiti zajedničko organizovanje tematskih okruglih stolova, izložbi, predstavljanje novih naslova i razvoj modernog bibliotekarstva.

Društvo ima izuzetno dobru saradnju sa Vukovom zadužbinom. Planirano je da se Vukova „Danica za mlade“ predstavi u Beču, u biblioteci „Mina Karadžić“. Takođe je predviđeno potpisivanje Sporazuma o saradnji, koja je započela u vreme pokojnog Dr Miodraga Matickog, velikog poštovaoca Vukovog i Mininog dela.

Javljaju nam se i pojedinci, autori poznatih knjiga sa željom da doniraju knjige biblioteci na čemu smo im veoma zahvalni, jer kako je govorio Sokrat: “Knjige su hladni ali pouzdani prijatelji“.

Riječi su  Svetlane Matić, predsednice ASKD “Vilhelmina Mina Karadžić“