16.09.2019.
Novosti

„PISAC U KUPATILU” -Nova zbirka priča Aleksandra Ćukovića pred čitaocima

Nova zbirka priča Aleksandra Ćukovića pred čitaocima

„PISAC U KUPATILU”

 

Nova zbirka kratkih priča ,,Pisac u kupatilu“, autora Aleksandra Ćukovića, ugledala je svjetlo dana u izdanju UKCG, u okviru edicije ,,Novi talas“.

-Jezički i stilski besprekorno uobličene - među kojima, formalno rečeno, ima i onih koje možemo okarakterisati i kao defabulizirane, politički nekorektne, angažovane, introspektivne, crnohumorne ili anegdotske – kratke proze Aleksandra Ćukovića nude i jedan rijedak kvalitet: one često imaju otvoreni kraj, koji čitaocima omogućava beskrajna interpretativna proširenja što ih čini atraktivnim za čitanje. „Pisac u kupatilu“ je zbirka samosvjesnih kratkih priča koje su stavile prst na čelo – bilježi poznati pisac Srđan V. Tešin o ovoj knjizi.

Književni kritičar Radoje Femić smatra da je Ćukovićeva knjiga priča autentični i sugestivni literarni apel konzumentu, koji proces svoje duhovne regeneracije može i treba da započne upravo susretom s ,,Piscem u kupatilu”.

-Ćukovićevog naratora (ili više njih) doživljavam kao čovjeka u mantilu, sa šeširom na glavi i rukama za leđima, koji se svakoga dana, izigravajući neprimjetnog šetača, lutalicu kojeg se ništa ne tiče, izlaže pulsiranju ljubavnih, porodičnih, prijateljskih, profesionalnih i drugih odnosa – ističe pisac Nikola Nikolić.

-Duboko vjerujem da je ,,Pisac u kupatilu“ knjiga koja pokreće ozbiljna pitanja, od istorijskih i umjetničkih do filozofskih – mišljenja je književni kritičar mr Goran Radojičić.

Miloš Perović

 

***

Aleksandar Ćuković rođen je 1991. godine u Nikšiću. Magistar je političkih nauka. Objavio je knjige: ,,Sporedni poredak“ (2012), ,,Omča“ (2013), ,,Konture horizonta“ (2015), ,,Kad skidaju krila“ (2018, dva izdanja) i ,,Pisac u kupatilu“ (2019). Autor je niza naučnih i stručnih radova iz oblasti društvenih i humanističkih nauka. Piše prozu. Dobitnik je nagrade Udruženja književnika Crne Gore ,,Vidovdanska povelja“ za najbolju knjigu proze u 2018. godini (,,Kad skidaju krila“), kao i nagrade za najbolju kratku priču na Podgorica art festivalu iste godine.