12.08.2019.
Novosti

Predškolska ustanova "Svetionik" iz Bara na eko kampu u Kolašinu

Predškolska ustanova "Svetionik" iz Bara na eko kampu u Kolašinu

 

Predškolska ustanova "Svetionik" iz Bara organizovala je tokom avgusta dva eko kampa u Kolašinu za djecu predškolskog i školskog uzrasta iz više gradova Crne Gore.

Tokom četvorodnevog kampa djeca su posjetila više znamenitosti. Prva destinacija bila je NP Biogradska gora gdje je na ulazu djecu sačekao organizovani vozić do jezera, nakon čega su djeca uživala u prirodnim ljepotama. Ski centar Kolašin 1600  pružio je djeci više aktivnosti: vožnju žičarom, jahanje konja, kao i igru u prostranoj igraonici na otvorenom.

Avanturistički park, kao i sam grad, oduševio je djecu sa ponudom i prostorom za igru.

Tokom kampa djeca su boravila u selu Lipovo gdje su uživali u raznovrsnim edukativnim i sportskim aktivnostima. Pored posjete ribnjaku, sportskih igara i zanimljivih eksperimenata, djeca su uradila i jednu plemenitu stvar. U saradnji sa NVO Natura iz Kolašina, očistili su jedan dio rijeke Plasnice. Skupili su 12 velikih vreća otpada koje je na kraju akcije organizovano preuzelo Komunalno preduzeće koje je time dalo svoj doprinos. Nakon čišćenja rijeke, djeca su imala organizovan kupanjac, a najviše su uživali u pravljenju splavova i brodića od prirodnih materijala.

Posebnu draž kampu dalo je to što su djeca imala priliku da vide domaće životnje i da o njima uče iz prve ruke od seljana iz sela. Baka Andja iz sela Lipovo, djeci je pokazala kako se od vune pravi pletivo i kako od njega potom nastaju čarape i džemper. Djeca su joj s radošću pomagala.

Svake godine predškolska ustanova Svetionik organizuje više kampova za djecu predškolskog i školskog uzrasta sa područja Crne Gore u ljetnjem periodu u Kolašinu, a u zimskom na Žabljaku.

Prvi termin kampa je realizovan u saradnji sa vrticem "Arushi Pu" iz Ulcinja