31.03.2021.
Novosti

Predstavljamo – Irina Savić

 

 

 

 

Umjetnicima je samo nebo granica ...

 

Irina Savić rođena je u Baru 2005. godine. Učenica je prvog razreda Srednje likovne škole "Petar Lubarda" na Cetinju.

Svoj talenat za likovno stvaralaštvo pokazala je još u vrtiću, i već tada se činilo da će njeni radovi u budućnosti biti mnogo više od lijepe uspomene na djetinjstvo.

Na razvijanju svog dara nastavlja da radi i u osnovnoj školi, a posebno na časovima slikanja akademskog slikara Dalibora Dada Ćetkovića.

Od malih nogu prati svoje roditelje na putovanjima po Evropi, pa su joj prelijepa priroda kao i neobična arhitektonska zdanja vrlo često inspiracija za rad.

Talenat za likovno stvaralaštvo petnaestogodišnje Baranke Irine Savić potvrđuju brojne nagrade i priznanja na likovnim konkursima od Japana do zapadno evropskih merdijana.

Na tradiconalnom JQA međunarodnom dječijem ekološkom likovnom konkursu 2017. godine u Japanu, osvojila je jednu od četiri specijalne nagrade IQNET, međunarodne mreže za setifikaciju.

Na 47. međunarodnom likovnom takmičenju LIDICE 2019. u Republici Češkoj dobitnica je Počasnog priznanja koje je lično uručio ambasador Republike Češke u Crnoj Gori gospodin Karel Urban.

Na Međunarodnom festivalu umjetnosti 2021. godine u Malayi , Ukraina Irinin rad je ušao u finale. Među finalistima umjetničkog festivala pored Crne Gore našli su se radovi predstavnika Srbije, Bosne i Hercegovine, SAD-a, Ukraine, Jermenije, Kanade i Moldavije. Međunarodni žiri koji ocjenjuje radove uključuje umjetnike, vajare i kulturne ličnosti iz 12 zemalja sa četiri kontinenta među kojima su i predstavnici iz Crne Gore.

 -  Kada bih se ponovo rodila, opet bih odabrala da bojim život bojama radosti, da linijama i oblicima predstavim ljudske prilike.

    Najveća satisfakcija i motivacija mi je što je vrh moje četkice predstavio i svijetu dočarao moje talente, zvijezde i čežnje potekle iz divnog primorskog grada, male ali velike mi domovine Crne Gore, porodice i nektra moje duše. - riječi su ove mlade umjetnice, pred kojom je sjajna budućnost!