17.07.2021.
Novosti

Predstavljanje stvaraoca KUD „Karadžić“ iz Loznice

 

 

 

Međunarodno udruženje književnih stvaralac a i umjetnika „Nekazano“, u caffe - baru „Vesuvio“,  promovisalo je stvaralaštvo pripadnika KUD „Karadžić“ iz Loznice.

Predstavili su stvaralaštvo pjesnikinje Nevene Kokanović i Zorke Tošić, kao i Sanje Mavrak, soliste .

Na početku večeri Labud N. Lončar, predsjednik udruženja Nekazano, pozdravio je goste iz Loznice a kao iznenađenje večeri predstavio Damira Marasa, iz Delnica, Hrvatska i njegovu suprugu Tatjanu. Kao drugo iznenađenje večeri predstavio je Dejana Spasojevića iz Zvornika, Republika Srpska, direktora izdavačko grafičkog preduzeća “Asoglas”.
U nastavku večeri Lončar je svojim gošćama iz Loznice prepustio vođenje večeri što je Nevena Kokanović Fantastično radila.

Najprije je predstavila KUD “Karadžić i svoje klupske prijateljice.
 

KUD „Karadžić“ osnovano je 1850. god. Kao „Podrinska sloga“. Sam Vuk Karadžić podržao je osnivanje društva. 1890. god. Posle smrti Vuka Karadžića društvo menja ime u „Karadžić“. Društvo danas broji oko petsto članova. U njegovom sastavu su: folklorna, književna i guslarska sekcija, kao i pozorište, grupa pjevača i slikarska grupa.

Društvo aktivno učestvuje u zemlji i inostranstvu. Pokretač je mnogih manifestacija kao što je „Vukov sabor“ (od 1933. god.), „Vukovi lastari“, „Pesnički pozdrav proleću“, Međunarodni festival folklora i Festival glumačkih ostvarenja.

Dobitnici su brojnih društvenih priznanja i nagrada. Na „Sretenje“ 2021. god, KUD „VUK KARADŽIĆ“ je odlikovano Zlatnom medaljom za naročite zasluge u predstavljanju Republike Srbije a povodom 170.godina postojanja.

 Nevena Kokanović  pjesnikinja član pesničke sekcije KUD „Karadžić“.  Objavila je tri knjige poezije. Član je Udruženja književnika Srbije od 2002. godine.

 Zorka Tošić, pjesnikinja. Doktor specijalista interene medicine. Objavila do sada pet knjiga. Izdavač svih njenih knjiga je Zavičajana biblioetka „Vuk Karadžić“ iz Loznice, koja je najstarija ustanova u gradu. Osnovana je 1868. god. i posjeduje oko 100.000 knjiga. Organizuje brojne programe i promocije.

 Sanja Mavrak je član grupe pevača, koji broji dvadeset članova izvođača a specifična je po jednoglasnom i višeglasnom pevanju. Na njihovim nastupima programe izvodi nekoliko solista, dueta i drugih kombinacija pevača. Jedan period Sanja Mavrak je bila umetnički rukovodilac grupe pevača. 2016.god. u „Karadžiću“ održala je solistički koncert. Bila je na brojnim gostovanjima na TV, u zemlji i inostranstvu. Osnivač je klupskih druženja od 2018. Godine.

 Posle predstavljanja goste su naizmenično zabavljali pjesnici govorenjem svoje poezije i prelijepom izvornom pjesmom iz Lozničkog kraja a zahvaljujući fantastičnom glasu Sanje Mavrak. Gošćama su u govorenju poezije pomogli pjesnikinja Gordana Srećković i glumac - pjesnik Vladimir Cerović, čitajući pjesme gošći.

 U drugom dijelu večeri Lončar je predstavio pjesnika Damira Marasa, iz Fužina, Delnice, - Hrvatska, i njegovu suprugu Tatjanu. Napomenuo je da je Damir multimedijalni umjetnik, voditelj radio stanice i vrijedni promoter udruženja Nekazano.  Nekazano je izdavač knjige poezije Marasa u 2020, god. Pored toga, Maras je učestvovao u humanitarnoj večeri za skupljanje sredstava, za kuhinju, koju vode „Žene Bara koje kuvaju srcem“. Tada je i upoznao sadašnju suprugu Tatjanu,  koja takođe sprema knjigu poezije a koju će objaviti Nekazano. Posebno je napomenuo da je Maras upravo došao iz Makedonije gdje mu je uručena nagrada za životno djelo.

Nakon toga su Damir i njegova supruga prisutne pozdravili govorenjem svojih pjesama.

 Iz Zvornika, Republika Srpska na ljetovanje u Crnu goru došao je Dejan Spasojević, direktor izdavačko grafičkog preduzeća “Asoglas”. A kada je saznao da se ovo veče sprema potrudio se sa udruženjem Nekazano da bude gost iznenađenja pjesnikinjama iz Loznice, i Nekazanom, a sa kojima je već duže u prijateljskom kontaktu i sa kojima sprema neke nove projekte, a na opšte zadovoljstvo. Spasojević  okviru svog radnog iskustva ima sedam  godina rada u „Drina osiguranju“ i deset godina u izdavačkoj kući, koju je osnovao 2008. godine. Trenutno radi kao glavni urednik izdavaštva i štamparije ASoglas iz Zvornika, a ujedno vodi istoimeni klub autora i ljubitelja pisane riječi. Tri godine za redom uspješno organizuje „Drinske književne susrete“ i brojne promocije. Pisanjem se bavi od djetinjstva, a radove je počeo da objavljivljuje u školskim časopisima i regionalnim internet portalima. Do sada je objavio tri samostalne knjige i jednu u ulozi koautora. 

Publici se predstavio sa nekoliko proznih radova koje su pročitale njegove prijateljice iz Loznice.

 Da nije kraj iznenađenjima dokazao je Labud N. Lončar uručujući nove, redizajnirane, članske karte Nekazno - pjesnikinjama iz Neveni Kokanović i Zorici Tošić, Sanji Mavrak - solisti, kao i Damiru i Tatjani Maras, iz Hrvatske.

Druženje su nastavili uz pjesmu i vino a pjesnikinje Tošić i Kokanović su potpisivale i poklanjale svoje knjige poezije gostima na šta su im mnogi prisutni pjesncii i pjesnikinje uzvratili na isti način, poklanjajući im svoje knjige.