21.04.2021.
Novosti

Promocija časopisa i proslava Svjetskog dana knjige i autorskih prava

 

 

Međunarodno udruženje književnh stvaralaca i umjetnika “Nekazano” organizuje promociju časopisa za kulturu i umjetnost “Nekazano” Br.7 i ujedno proslavu Svjetskog dana knjige i autorskih prava. Na promociji će se dodijeliti i priznanje za mlade stvaraoce “Božidar Filipović – Fićo” koje se dodeljuje odlukom udruženja “Nekazano”, ove godine se dodjeljuje Srednjoj ekonomsko ugostiteljskoj školi iz Bara.

Promocija će se održati u Dvorcu kralja Nikole, u petak 23. Aprila 2021. god. sa početkom u 18.00h. uz strogo poštovanje mjera NKT za sprečavanje pandemije korona virusa. Broj posjetilaca je ograničen.

* * *

Svetski dan knjige i autorskih prava obeležava se 23. aprila svake godine. Odluka o obeležavanju Svetskog dana knjige i autorskih prava doneta je na Generalnoj konferenciji UNESKO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

U Španiji je ovaj dan praznik još od 1923. godine u čast pisca Migela de Servantesa koji je umro na taj dan. Ovo je takođe i deo proslave dana Svetog Đorđa u Kataloniji, gde je tradicija od Srednjeg veka da muškarci donose ruže svojim voljenim, a od 1925. godine da žene daju knjigu u zamenu. Polovina godišnje prodaje knjiga u Kataloniji je u ovo vreme sa preko 400.000 prodatih i razmenjenih primeraka za preko 4 miliona ruža.

Godine 1995, na Generalnoj konferenciji UNESKO-a je odlučeno da se Svetska dan knjige i autorskih prava slavi na ovaj datum, jer je tada katalonski festival, a i ovo je datum godišnjice rođenja i smrti Vilijama Šekspira, smrti Migela de Servantesa, Inke Garsilaso de la Vege i Žozepa Pla, rođenja Morisa Drjuona, Vladimira Nabokova, Manuela Valeho Mehie.

Iako se 23. april često navodi kao datum smrti i Šekspira i Servantesa, to nije u potpunosti tačno. Servantes je umro 23. aprila po gregorijanskom kalendaru, međutim, tada se u Engleskoj koristio julijanski kalendar. Dok je Šekspir umro 23. aprila po julijanskom kalendaru koji je u upotrebi u Engleskoj u to vreme, zapravo je umro oko deset dana nakon Servantesa, zbog neslaganja između dva kalendarska sistema.