11.06.2018.
Novosti

Promocija Haiku časopisa Br.1

U Dvorcu kralja Nikole u Baru, 09. Juna održana je promocija prvog Haiku časopisa u Crnoj Gori, u izdanju međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“.

U časopisu je objavljeno sedamdeset autora Haikua, od čega je dvadeset upokojenih čime je „Nekazano“ napravilo svojevrsno podsjećanje i odavanje priznaja preminulim prijateljiam i stvaraocima.

Labud N. Lončar je pozdravio goste koji su došli iz svih krajeva Crne Gore a mlada pjesnikinja Branka Knežić je pročitala e-mail Japanske ambasade, odelenja za kulturu, koji su čestitali  udruženju „Nekazano“ populizaciju Haikua i japanske kulture.

Iz Bijelog Polja je doputovao haiđin Blagoje Vujisić koji je nadahnuto govorio o stvaralaštvu Haikua na području Crne Gore kao i o svojem stvaralaštvu.

Slavka Klikovac, pjesnikinaj iz Podgorice je nastavila o stvaralaštvu Haikua i napravila poseban osvrt n aprošlogodišnji međunarodni zbornik Haikua, koji je ona lično uređivala u sklopu svog udruženja „Vizija“ iz Golubovaca. Pored nej gost iz Podgorice je bila Natalija Novaković.

Iz Nikšića je doputovao Vukosav Delibašić koji se poezijom, prozom i Haikuaom počeo baviti tek po odlasku u penziju i na tim poljima ostvario zapažene rezultate.

Marinko Pavićević, pjesnik i kantautor se nadovezao na ranije iznijete konstatacije o stvaraocima Haikua i posebno pomenuo Milicu Aranitović Papović i čestitao udruženju „Nekazano“ na ovom pionirskom poduhvatu.

Goran Radičević, pjesnik i haiđin iz Risna je u ime redakcije koja je uredila ovaj broj pozdravio publiku i pozvao autore koji nijesu poslali radove za ovaj broj da to urade za drugi broj koji će se već za mjesec dana početi raditi.

Po već tradicionalnom običaju članske karte su uručene Miško Vučiniću, Goranu Radičeviću i Srđanu Bajiću.

Labud N. Lončar, predsjednik udruženja „Nekazano“ i glavni urednik Haiku časopisa n akraju se zahvalio gostimam na prisustvu izražavajući žaljenej što zbog obavez anijesu mogli prisustvovati mnogi drugi vrsni stvaraoci Haikua a posebno Branka Vojinović Jegdić i Milojka Jovović i najavio sledeća izdanja, napominjući da je „Nekazano“ za godinu dana rada objavilo šesnaest knjiga poezije, romana i knjiga priča a časopis je sedamnaesto izdavačko čedo.

Haiku stvaraoci su zatim govorili svoje Haikue a nakon toga su se okrepili domaćim Crmničkim vinom i lozom.

 

Zoran Todorović