22.08.2021.
Novosti

Promocija knjige „Sidro noći“ – Labuda N. Lončara

 

 

Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika održalo je promociju knjige „Sidro noći“- Labuda N. Lončara. Promocija je održana ispred Dvorca kralja Nikole, poštujući nove mjere zaštite od korona virusa, a u sklopu Četvrtog međunarodnog festivala ljubavne poezije „Pjesnik – Svetionik“. Festival je podržan od strane Turističke organizacije Bar i Kulturnog centra Bar.

Promociju su vodile pjesnikinje Snežana Ćosić, Nada Karadžić i Smiljana Božić iz Beograda koje su ujedno i učesnice festivala.

Gosti u publicu su bili pored domaćih stvaraoca i publike pjesnici iz Hrvatske Valerio Orlić, predsjednik HKD(Hrvatskog kulturnog društva) sa svojim saradnicima Ivanom Španjićem, Ante Gregov, Željko Bilankov i Srđan Duhović. Iz Srbije pored pomenutih pjesnikinja gost je bio Goran Matić, Milorad Cvetković i Mirjana Svetozarević. Iz Sjeverne Makedonije Biorče Panov, predsjednik festivala „Karamanovi susreti“ iz Radoviša, dr.prof. Daniela Andonovska Trajkovska, Sotir Minčev i Mitar Mangoski Radoždanoski. Goran Radičević i Slavica Šešum iz Risna, Gordana Srećković i Safeta Osmičić iz Holandije, Mila Milošević, Natalija Novaković i Milojka Jovović Banduka iz Podgorice. Gordana Sarić i Slavka Božović iz Nikšića i Duško Nedović iz Bijelog Polja.

Veče je bilo izuzetno zanimljivo jer su pjesme Lončara govorile njegove prijateljice pjesnikinje iz Beograda i sam autor a Borče Panov iz Makedonije uručio je Lončaru Antologiju „Karamanovi susreti“ u kojoj je zastupljen kao jedan od najboljih učesnika susreta u zadnjih pedeset godina. Pored toga Panov je pročitao Labudovu pjesmu „Ako prećutim pjesmu“ na Makedonskom jeziku. Natalija Novaković pjesnikinja i slikarka iz Podgorice je otpjevala jednu etno pjesmu.

Na kraju ove zanimljive i dinamične večeri autor je potpisivao svoje knjige na zahtjev svojih prijatelja i publike.