22.07.2019.
Novosti

"Sećanja" na srpskom i nemačkom jeziku

"Sećanja" na srpskom i nemačkom jeziku

Dragica Šreder, književnica iz Miloševa, promovisala svoju novu dvojezičnu antologiju u jagodinskom Centru za kulturu. Priređen je i bogat prateći program, a promociji je prisustvovao veliki broj ljudi

          Nova  dvojezična antologija poznate književnice iz Miloševa Dragice Šreder, „Sećanja“, promovisana je proteklog petka u foajeu Centra za kulturu „Svetozar Marković“ u Jagodini.

Dragica Šreder već decenijama živi i stvara u Hildenu, u Nemačkoj, a ova knjiga predstavlja skup radova, kako njenih, tako i radova 48 drugih književnika iz Srbije i inostranstva. Sve priče i pesme u knjizi objavljene su i na nemačkom jeziku, a Dragica je istakla da na ovaj način želi da očuva srpsku kulturu i da je bolje predstavi ljudima nemačke nacionalnosti:

 

“Svi mi imamo neka lepa sećanja iz mladosti i prošlosti i to sam htela da prikažem narodu. Želela sam da podsetim na svoja sećanja, na sve ono što je bilo lepo u životu, kako bi smo mogli da živimo dalje sa tim starim sećanjima. Meni je stalo do pravljenja mostova između kultura. Knjige objavljujem dvojezično, jer bih htela da Nemci i svi ostali upoznaju našu dušu” –rekla je Šreder tokom promocije.

Tokom večeri, pored Dragice, svojim radovima koji su objavljeni u knjizi, predstavili su se i književnici: Ana Dudaš, Ratko Stojilović, Slavica Pejović, Bora Blagojević, Svetlana Matić, Miloš Milojević, Svetlana Perišić, Vesna Sara Tasić, Dušanka Dragosavac, Zdravko Sretenović, Dragana Dinčić, Zvezdana Krstić, Toma Nedić, Zagorka Bunthornsade i Miroslav Mitrović.

Priređen je i bogat prateći program. Na gitari se predstavio Duško Dimitrijević Endži, a muzički nastup mladog Stefana Dugalića izazvao je burne aplauze mnogobrojne publike. Sastavni deo programa bio je i nastup KUD-a „Zdravac“ iz Jagodine.

Dragica Šreder rođena je 1948. godine u Miloševu kod Jagodine. Objavila je 14 svojih knjiga i 29 dvojezičnih almanaha. Piše i prevodi poeziju za decu i odrasle na srpskom i nemačkom jeziku. Dobitnica je brojnih literarnih nagrada i njeni radovi zastupljeni su u mnogim antologijama. Član je brojnih udruženja književnika, kako u Srbiji, tako i u Nemačkoj.

 

Dušan Miletić

_______

Izvor: http://jagodina.kcnonline.rs