22.05.2021.
Novosti

Svetlani Matić dodijeljena srebrna medalja Tesline naučne fondacije

 

 

Odlukom TESLINE NAUČNE FONDACIJE i predsednika Nikole Lončara iz Filadelfije, počasne Tesline medalje, kao nagradu za svoj vredan rad na afirmaciji srpskog genija i srpskog naroda, ove godine dobili su: Stane Ribič iz Slovačke, Stojan Stevanović iz Švajcarske, Tamara Drezgić iz Srbije, Jelena i Dušan Lopušina iz Srbije, Svetlana Matić iz Beča.

Saznanje da je dobitnica ovako značajnog priznanja, Svetlanu Matić, predsednicu Austrijsko-srpskog kulturnog društva „Vilhelmina Mina Karadžić“,  zateklo je u pripremama za postavljanje spomen-ploče Mini Karadžić u Beču, koje će biti krajem maja ili početkom juna 2021. godine, u zavisnosti od propisa i epidemiološke situacije u vezi sa epidemijom  Kovid-a 19 u Austriji.  Prof. Matić nije krila reči oduševljenja i zahvalnosti:

„Veoma sam srećna i ponosna što sam dobitnica Srebrne Tesline medalje i Zahvalnice zbog zasluga na polju obrazovanja i kulture, učinjenih za srpski narod, a zahvaljujući odluci Tesline naučne fondacije iz Filadelfije i predsednika Nikole Lončara. U nadi da ću u daljem radu opravdati poverenje i ovako visoko odlikovanje, zahvaljujem se članovima, predsedniku i počasnom direktoru, ove ugledne institucije, koji su odlučivali o nagradama.“

Svetlana Matić podvlači da je TESLINA NAUČNA FONDACIJA, srpsko udruženje koje je osnovano 2004. godine u Filadelfiji, kao Teslin naučni klub, sa ciljem da afirmiše i štiti lik i delo Nikole Tesle i da afirmiše srpski narod. Godine 2008. na inicijativu Dejvida Vujića, ime je promenjeno u Teslina naučna fodnacija (TSF). Inicijator organizacije je Nikola Lončar, inženjer poreklom iz Zemuna, koji trenutno živi i radi u Filadelfiji. 

Zanimljivo je da  Nikola Lončar organizuje Dan Nikole Tesle,  baš na rođendan srpskog genija, svake godine 10. jula u Pensilvaniji i SAD, postavlja spomenike i biste (22) srpskog naučnika u SAD i svetu i održava Memorijalnu komemoraciju (devet godina već), svakog sedmog januara, u hotelu „NJujorker“, gde je srpski genije preminuo 1943. godine.

Ovaj izuzetno uspešan poslovni čovek, zalaže  se da lekcije o Tesli uđu u obrazovni sistem. Traga za nestalim naučnim dokumentima Tesle u SAD, koje je FBI sklonio. Stvorio je  Društvo Teslijanaca sa 15. članova i sipmatizera u srpskim zemljama, SAD i ostatku sveta. Zastupa tezu o jedinstvu matice i srpske dijaspore, o čemu je napravljena prva velika anketa tokom 2020. godine. Radi na pripremi Srpskog nacionalnog programa kao dokumenta za slogu i ujedinjenje svih Srba sveta.  Sedište TSF u Srbiji je u Zemunu.

Svetlana Matić napominje i citira izjavu Nikole Tesle, velikana srpske i svetske nauke, ističući da su za velike rezultate potrebna odricanja i kontinuirani rad, a da nagrade stižu kao posledica uloženog truda i upornosti.

 „Kada sam bio suočen sa nekim iscrpljujućim zadatkom, radio bih na njemu i vraćao se ponovo i ponovo dok ga ne bih završio. Tako sam praktikovao dan za danom, od jutra do noći. Isprva je to zahtevalo snažan mentalni napor usmeren protiv sklonosti i želja, ali kako su godine prolazile, ovo suprostavljanje je slabilo, i na kraju moja volja i želja postale su jedno i isto. Takve su one i danas, i to je tajna svih mojih uspeha“, ideja je vodilja Nikole Tesle.