21.12.2018.
Novosti

VAZDUŠNI MEDITERAN

VAZDUŠNI MEDITERAN

 

 

Prostor Mediterana pored onog mjerljivog i vidljivog golim okom, postoji i u onom višeslojno-simboličkom, asocijativnom...

   Linija te imaginativne geografije koja, kao skelet podsvesnog, iznutra, probija kožu diskursa dvostrukog ogledanja orijenta u evropskim predstavama i evropskog prikazivanja u orijentalnim ponudama - ocrtava rizomatičan odnos sinhronijski prisutnih i dijahronijski odsutnih mikro i makro kultura.

Kao da centar više ne postoji, nego se centar postaje po vremenskim i prostornim koordinatama pojavnosti ideja.

Umjetnik, kao glasnik privida, unutar rođenjem date lokalne zatvorenosti, poseže za univerzalnom sveobuhvatnošću i suštinom koja, upravo, gle čuda, izvire iz onog pojedinačnog i zaboravljenog svijeta ličnog iskustva.

Tako, po nepisanom pravilu, zbog mnogolikosti savremene umjetnosti i izmijenjenih odnosa umjetnik - društvo, nerijetko, u prvi plan svježe i jogunaste boje, na platnu, izbija potez revolta. ” Mediteran nije odgovoran za nebo koje ga obasjava” Iznad kopna i vode Mediterana prostire se vazdušni Mediteran koji je kao čipka sazdan od “dijaloga” Atlantskog okeana i Sahare.

Na tom otvorenom, bojnom polju, naizmjenično se nadmeću dva velika majstora: tajanstvena Sahara, koja donosi svjetlost i beskrajno plavetnilo i ćudljivi Atlantik koji, kada se ne razmeće oblacima i kišom, naširoko razastire izmaglicu i onaj dobro poznati, zagonetni vodeni prah...

 Okružen mediteranskim svijetom umjetnik živi i stvara u vremenu koje nazivamo prelaznim razdobljem. Međutim, dijalektički složen i sveobuhvatan proces promjena ne dešava se samo oko njega, već i u njemu samom.

Priđemo li bliže jednoj od mojih slika, doživljaj će zatražiti predah da se snađe u mreži izukrštanih linija, međutim, utisci se brzo sređuju i zaustavljaju kada prostor dosegne oblik i uprete se, kao riba, u mrežu slike.

Tajna je u tome što uvijek ostaje nešto neiskazano, nešto što je teško, a možda i nemoguće pretočiti u sliku, a što svjedoči o dijalogu posmatrača i djela, i preliva se u komplementarni, nevidljivi doživljaj i sklad.

 

Milun Lutovac