24.01.2019.
Novosti

Veče posvećeno mladim crnogorskim umjetnicima na Zimskoj sceni “Ljetopisa”

Veče posvećeno mladim crnogorskim umjetnicima na Zimskoj sceni “Ljetopisa”

Januarski program Zimske scene “Barskog ljetopisa” nastavlja se 24. u mjesecu kada će u Dvorcu kralja Nikole biti upriličeno veče posvećeno mladim crnogorskim stvaraocima.

Naime, najprije će, sa početkom u 20h, biti otvorena izložba radova akademskih crnogorskih umjetnica Jelene Iličković Tomić, Jovane Vujanović i Tijane Vujović pod nazivom “Refleksije”. Izložbu će otvoriti dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti i selektorka likovnog programa “Barskog ljetopisa” . 

Nakon otvaranja izložbe, na istom mjestu, nastupiće mladi crnogorski pijanisti Darja Samofalova i Vasilije Basarab čiji je koncert, usljed nepredviđenih okolnosti, prethodno otkazan.

Jelena Iličković- Tomić  rođena je 1986. godine u Baru. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2012. godine u klasi prof. Branislava Sekulića.

Do sada je, pored samostalnih, izlagala i na brojnim kolektivnim izložbama od kojih se izdavajaju: kolektivna izložba barskih akademskih umjetnika (galerija “Velimir A. Leković”, Bar, 2018), Putevi umjetnosti ( Festival umjetnosti Virski, galerija “Velimir A. Leković”, Bar, 2016), Očuditi- začuditi (49. Zimski likovni salon, galerija “Josip bepo benković”, Herceg Novi, 2016), Umjetničko čitanje Njegoša (galerija “Velimir A. Leković”, Bar,2013), EX hibition (Biljarda, Cetinje, 2010) i druge. barskoj publici će se predstaviti ciklusom Zagrljaj. 

Jovana Vujanović je rođena u Podgorici 1986. godine. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju na studijskom programu  grafika 2011. godine. Tokom naredne, 2012. Vujanović je studijski boravila u P: 142 rezidenciji za umjetnike u Berlinu

Dobitnica je Godišnje nagrade Fakulteta za slobodan crtež 2008. kao i nagrade za video 39. Crnogorskog likovnog salona „13. novembar“ 2017. godine.

Učestvovala je na brojnim međunarodnim i regionalnim kolektivnim izložbama i projektima. Pored toga, realizovala je i nekoliko samostalnih izložbi:  Re-play (Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Galerija “Centar”, Podgorica, 2018), Absence – Presence (JU Muzeji i galerije Podgorice, Moderna galerija, Podgorica, 2015) i Efemera (Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Perjanički dom, Podgorica,2012). Publici će se, u Dvorcu kralja Nikole, predstaviti instalacijom La Fine. 

Tijana Vujović je završila studije slikarstva na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Rajka Todorovića Todora 2009. godine, a već naredne postala je članica Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.

Osim samostalnih izložbi Summer blues ( Perjanički dom, Podgorica, 2015) i Crteži i slike (galerija „Marko S. Gregović“, Petrovac, 2016) Vujović je izlagala i na više kolektivnih prezentacija u zemlji i regionu. Učestvovala je i na putujućoj izložbi Imago mundi organizovane 2016. godine . Dobitnica je nagrade za sliku Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja 2009. godine kao i nagrade na izložbi „Susreti“ u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Podgorici.

 

 ______________

Izvor:

http://www.barskiljetopis.me