22.02.2021.
Novosti

Završetak revitalizacije „Mladih maslinjaka djece Bara“ u 2021.god.

 

 

Poštovani prijatelji našeg Bara i naše ekološke države Crne Gore,

 

U intenzivnim ekološkim akcijama u januaru 2021.godine revitalizovali smo uništene mlade sadnica maslina u Aveniji „Masline prijateljstva” – 43 sadnice, Drvoredu „Đačkih maslna” – 28 sadnica i u Parku „Maslina i rogača” – 63 sadnice. To su finalne aktivnosti Strateškog plana „EKO kultura obale Bara”, 2000-2020. koji realizujemo u proteklih 20 godina masovnim ekološkim akcijama kroz operativni „inicijalni” klaster projekat „Ekološko uređenje priobalnog pojasa Opštine Bar” sa 55 odvojenih projekata. Prefiks „inicijalni” i dalje je aktuelan, jer ga Opština Bar ni do 2020.godine nije uvrstila u svoje programe uređenja Bara, niti u budžet Opštine Bar, ali na opšte zadovoljstvo građana/ki Bara ipak se realizuje. 

 

Segment Strateškog plana „EKO kultura obale Bara”, 2000-2020. je i „Zeleni plan 1000” koji smo uradili 2002.godine. Ovim planom obuhvatili smo centralnu gradsku zona Bara, da taj prostor oplemenimo sa 1000 zimzelenih visokostablašica mediteranskog tipa, a zatim da se proširi na čitavo podruje Opštine Bar. Cilj ovog plana je bio i ostao, da organizujemo ekološke akcije  i da podstičemo građane i institucije Bara i Crne Gore da se maksimalno angažuju u cilju zaštite i unapređenja životne sredine naše ekološke države Crne Gore.  U proteklih 20 godina, u ovim akcijama učestvovalo je preko 8.000 naših sugrađana svih socio-uzrasnih kategorija stanovništva, što dokazuje da su aktivnosti na zaštiti i unapređenju životne sredine, kako u Crnoj Gori tako i na planeti Zemlji, imperativ za opstanak čovječanstva.

Serije ekoloških akcija, neophodnih i neodložnih održavanja ovih maslinjaka u 2020.godini, trebalo je da počnemo na 36 lokaliteta mladih maslinjaka djece Bara: od Dana maslina Bara 8. marta, da nastavimo 22.aprila od Dana planete Zemlje, 05.juna od Svjetskog dana zaštite životne sredine, 19.septembra Svjetskog dana čišćenja obala i da završimo 24. novembra u EKO DANU Opštine Bar.

 

Međutim, koordinator realizacije ekoloških akcija i autor Plana mr sci Miodrag Banović,prof. uz pomoć prijatelja, uspjeli smo da sačuvamo masline. COVID-19 je bio bio dodatni razlog da otkaže ekološke akcije sa masovnim učešćem naših sugrađana, a posebno zbog djece i školske omladine, da nebi dovodio u rizik njihovo zdravlje, ali smo maslinjake održavali u 2020. Nastavili smo ekološke akcije u januaru i februaru 2021.godine, ali bez masovnog učešća. To su finalne aktivnosti kojima se završava Strateški plan „EKO kultura obale Bara”, 2000-2020.

 

Na žalost, bilo je vandala koji su uništavali zasađene mlade masline, od 16.novembra 2016.godine pa do 24.novembra 2020. godine. U 2020.godini, vandalima nije bilo dovoljno što koronavirus COVID-19 ugrožava cijelu planetu „Zemlju“, pa su i oni „morali“ nešto da unište. Ovo su bili jedinstveni slučajevi u svijetu čime su vandali postigli “svjetski rekord”. Ponovo smo zasadili uništene masline u januaru 2021.godine, sa uvjerenjem da se više niko i nikada neće boriti za takvu “titulu” i da će nam se u budućem periodu priključiti kao partneri u ekološkim akcijama na zaštiti i unapređenju životne sredine Bara i ekološke države Crne Gore.

 

I pored toga što COVID-19, između ostalih blokira i druge razvojne projekte, ne može nas blokirati i zaustaviti u održavanju i daljem proširivanju „Mladih maslinjaka djece Bara“, koje moramo sačuvati za našu djecu i buduće generacije!

 

Park „Maslina i rogača“ – 63 sadnice, je posledni lokalitet u centralnoj zoni Bara na kompleksu Sportsko-rekreativni centar Bar, na kojem smo u januaru 2021.godine revitalizovali uništene masine. Na ovom lokaliteu nalazi se 10 sadnica maslina koje su zasadli naši preci prije cca 250 godina, a 29 pitomih rogača nabavljenih iz Italije koje nam je donirala Luka Bar,  zasadili smo  24.11.2002.godine. U narednih 14 godina uništeno je 15 sadnica pitomih rogača, a na tim mjestima u masovnoj ekološkoj akciji 17. novembra 2016.godine,  povodom velikih jubileja: 24.novembar Dan Opštine Bar, 1000 godina državnosti Crne Gore, 10 godina od obnove državnosti Crne Gore, 25 godina od proglašenja ekološke države Crne Gore i 35 godina od osnivanja JP „Sportsko-rekreativni centar“ - Bar Gore, zasadili smo 15 sadnica maslina posvećenih JP „Sportsko-rekreativni cetar“ Bar. Tada smo obavili sadnju u Drvoredu „Đačkih maslina“-28 sadnica i Drvoredu „Lepezastih palmi“- 48 sadnica.

 

 

 

U „EKO dana Opštine Bar“ 21.novembra 2017. godine, u akciji „Let's duit Montenegro“ 14. sepembra 2018. i u „Danu maslina“ 08. marta 2019.godine, proširili smo Park „Maslina i rogača“ i zasadili još 24 masline, od broja 40 do 63:

 

Broj 40. Maslina “Dragan Božović”;

Broj 41. Maslina “Dr Marija Aleksić”;

Broj 42. Maslina Međunarodno Udruženje Književnika “Nekazano”;

Broj 43. Maslina “Đoko Pavićević”;

Broj 44. Maslina “Miodrag Banović”;

Broj 45. Maslina “Soho City”;

Broj 46. Maslina “Alegra”;

Broj 47. Maslina “Peko Tomanović”;

Broj 48. Maslina  “Zoran Luković”;                                                                     

Broj 49. Maslina “Cerovo”;

Broj 50. Maslina “Poliklinika Dr Vuksanović”;

Broj 51. Maslina “Osman Đokić”;

Broj 52. Maslina “Stolar Babajić”;

Broj 53. Maslina “Jozo Stanković”

Broj 54. Maslina “Radisav – Rajko  Nikezić”;

Broj 55. Maslina “Miodrag – Miki Raičević”;

Broj 56. Maslina “Veselin – Vesko Leković”;

Broj 57. Maslina “Mikica Petrović”;

Broj 58. Maslina “Dr Ksenija Miranović”

Broj 59. Maslina “Branka Nikezić”;

Broj 60. Maslina “Saša Stojanović 1”;

Broj 61. Maslina “Saša Stojanović 2”;

Broj 62. Maslina  “Restoran Aria 1”;

Broj 63. Maslina  “Restoran Aria 2”;

 

Aktivnosti na zaštiti i unapređenju životne sredine našeg Bara i naše ekološke države Crne Gore su dominantne u odnosu na ostale društvene aktivnosti, a pogotovo u situaciji pandemije COVID-19.

 

Nismo realizovali dio zacrtanih ciljeva Strateškog plana „EKO kultura obale Bara”, 2000-2020. koje afirmišemo već 20 godina, zato što su izvan ingerencija pojedinca i NVO sektora, ali zato je moguće povećanje fonda „Mladih maslinjaka djece Bara“  u 2021.godini.  Pored zasađenih 819 maslina na 36 lokaliteta, moguće je proširenje ovih maslinjaka na još 7 novih lokaliteta sa 309 novih sadnica maslina, čime se fond “Mladih maslinjaka djece Bara” na području Opštine Bar, povećava na ukupno 1.128 mladih sadnica maslina, da budu vječne kao „Stara maslina“ na Mirovici koja traje 2250 godina, a trajaće i dalje.  

 

 

 

Novi “Mladi maslinajci djece Bara” u 2021.godini:

 

1.     Park maslina “Starobarska čaršija”, 5 maslina u Starom Baru. Zasadiće ih NVO „Starobarska čaršija“ i građani MZ „Stari Bar“;

2.     Park maslina “Kuća maslina”, 12 maslina. Pored “Kuće maslina” u Starom Baru, maslinari Bara sa svojim sugrađanima, zasadiće 12 maslina kao dodatni podsticaj za razvoj maslinarstva;

3.     Park maslina „Djece Topolice“ – 50 maslina. Na prostoru nekadašnjih čempresa, koji su nasilno, brzopleto i nepromišljeno posječeni u dvorištu  Gimnazije, da svaki razred Gimnazije, Ekonomsko-ugostiteljske škole, OŠ „B.J.Orlandić i ŠOMO „P.P.Njegoš“, zasadi svoju maslinu;

4.     Park maslina „Sportista Bara“ – 150 maslina, na tri pusta prostora pored Sportske dvorane „Topolica“, da svaka sportska organizacija Bara zasadi po 1-5 maslina na ovom lokalitetu;

5.     Park maslina Plaža „Šušanj“ – 50 maslina, pored RP „Šumice i Kuća „Lekovića“, da OŠ „Anto Đedović“, Vrtić „Mali princ“, ugostitelji – zakupci plažnih prostora Šušanja i građani MZ „Šušanj“, zasade svoje masline.  Mijenja se predhodni naziv tog lokaliteta Park borova “Šušanj”, u kojem su rasušeni mladi borovi koje smo zasadili 2018.godine.

6.     Park maslina „Pošte CG i TO Bar“ - 12 maslina. Da Pošta Bar, TO Bar i građani MZ „Šušanj“, pored objekata TO Bar i Pošte u Šušanju, zasade 12 sadnica maslina; 

7.     Park maslina “Konkatedrala Sv. Petra” – Bar, 30 sadnica. Za ovaj park pokrenuta je inicijativa da šoder oko Katedrale zamijene mladi maslinjaci djece Bara. Zasadiće ih građani Bara, sve tri vjere naroda u Baru.

 

Da bi proširili “Mlade maslinjake djece Bara” i na ovih 7 lokaliteta, potrebna je saglasnost i učešće u troškovima nadležnih institucija.

 

Povratnu informaciju, Vaše mišljenje i mišljenje Vaših saradnika,  po osnovu predloga za  Nove “Mlade maslinjake djece Bara” u 2021.godini, molimo da nam dostavite do ponedjeljka 22. februara do kraja radnog dana.

 

Prilog: Pregled aktivnosti na održavanju „Mladih maslinjaka djece Bara” u toku 2020.godine i januaru i februaru 2021.godine.

 

S poštovanjem,

Predsjednik,

mr sci Miodrag Banović,prof.

 Bar, 31.01. 2021.godine   

         

Aktivnosti na održavanju „Mladih maslinjaka djece Bara” u toku 2020.godine i januaru i februaru 2021.godine:

 

1.     Angažovanje radnika uz nadoknadu za proljećno okopavanje;

2.     Angažovanje radnika uz nadoknadu za ljetnje okopavanje;

3.     Angažovanje radnika uz nadoknadu za zimsko okopavanje;

4.     Nabavka ručnog alata za radnike za rad na održavanju maslinjaka (donacija);

5.     Kupovina mineralnog đubriva KAN za proljećne i ljetnje dohrane;

6.     Proljećna kosidba oko maslinajka na SRC (bez nadoknade);

7.     Obavljanje proljenih i ljetnih dohrana maslinjaka mineralnim đubrivom KAN;

8.     Kupovina mineralnog đubriva NPK 8-16-24 za zimske dohrane maslinjaka;

9.     Obavljanje zimskih dohrana maslinjaka mineralnim đubrivom NPK 8-16-24;

10.   Sezonska rezidba mladih maslnjaka (bez nadoknade);

11.    Nabavka, rezanje i zamjene pvc obloge f/75 sa f/110;

12.    Dodatno okolčavanje maslinjaka (angažovanje radnika uz nadoknadu);

13.    Dodatno vezivanje maslinjaka (bez nadoknade);

14.    Navodnjavanje cistrijernama u dugom sušnom ljetnjem periodu(donacija);

15.    Iskop osnova za sadnju novih maslina (obavlajno bagerima - donacija);

16.    Kupovina prirodnog stajnjaka, za svaku sadnicu po jedna vreća;

17.    Nabavka novih sadnica maslina (donacija);

18.    Hrana i osvježenje za radnike;

19.    Korišćenje ličnog automobila za organizacionu aktivnost;

20.    Korišćenje ličnog automobila, transport radnog alata;

21.     Korišćenje ličnog automobila, transport đubriva i pratećeg sadnog materijala;

22.     Korišćenje ličnog mobilnog telefna za organizacionu komunikaciju;

23.     Korišćenje kancelarijske opereme i materiala (bez nadoknade);

24.    Ukupna organizaciona aktivnost koordinatora projekta (bez nadoknade);

25.    Navodnjavanje mladih sadnica borova u Rekreativnom parku „Šumice”;

26.    Navodnjavanje mladih sadnica palmi na komplesku SRC Bar;

27.     Predstoji još jedna faza, opleminjivanje osnova maslina humusom;

 

 

 

 

S poštovanjem,

Predsjednik,

mr sci Miodrag Banović, prof.

 

Bar, 15.02.2021.godine