04.05.2022.
Novosti

ДОДИЈЕЉЕНА КЊИЖЕВНА НАГРАДА ´МАРКО МИЉАНОВ´

 

 

 

 

ЛАУРЕАТИ Ð АТКОВИЋ И ЋУКОВИЋ

 

Жири Удружења књижевника Црне Горе у саставу: Вишња Косовић (предсједница), Перивоје Поповић и Владимир Ч. Поповић (чланови), на сједници одржаној 2. маја, 2022. године, једногласно је донио

 

ОДЛУКУ

 

да се књижевна награда УКЦГ ´´МАРКО МИЉАНОВ´´, за јубиларну 2021. годину (75 година постајања и рада УКЦГ) додијели књижевницима МИЛЕНКУ Ð АТКОВИЋУ и АЛЕКСАНДÐ У ЋУКОВИЋУ.

 

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

 

Ријеч је о реномираним ауторима са два генерацијска, вокацијскa и стилска пола, те тако лауреати и симболично потврђују темељне вриједности којима УКЦГ деценијама снажи и унапрјеђује књижевно и укупно културно постање Црне Горе, на темељима које су ненадмашно поставила народна етика и епика, Његош, Марко и Љубиша и њихово непосредно и трајно стваралачко насљеђе.

 

МИЛЕНКО Ð АТКОВИЋ је доајен, један од најстаријих и најистакнутијих писаца за дјецу, прецизније утемељивача књижевности за дјецу и младе у Црној Гори. Награђена књига „Чамац за жебе“ потврђује његову плодотворну мисију на начин достојан посебног мјеста у укупности датог стваралаштва на просторима бивше Југославије кроз скоро читав животни стваралачки вијек – већ је добрано загазио у 10. деценију живoта и преко 75 година стваралачког рада. Он је достојни писац нашег дјетињства, наших читанки и обавезних и бираних лектира.

Жири осјећа посебну личну радост што се на овај начин макар дијелом исправља неправда према стваралачком дјелу и личности МИЛЕНКА РАТКОВИЋА као и према цјелини књижевности за дјецу и младе у Црној Гори.

 

АЛЕКСАНДАР ЋУКОВИЋ је изразит представник данашњег времена, у тако ријетком истинском рзумијевању човјечности и већ широкој јавности и изван Црне Горе, добро познат као агилни и предани књижевник, публициста и едитор. Његову награђену књигу „Херостратов асистент“ Жири ове велике Награде у коме је судјеловала и истакнута пјесникиња и философеса, доживио је као парадигму која њеног аутора чини једним од водећих наших стваралаца најмлађе генерације, што опет чврсто увезује сјајну прошлост, ширину, домете и будућност стваралаштва које већ деценијама његује, њедри и високо васпоставља управо УКЦГ. Посебно је потребно истаћи да митску античку личност имена Херострат, Ћуковић из нашег стољећа посматра у контра смјеровима тумачења да ли је тај грчки младић из давнина имао само намјеру да себе учини славним или је у исто вријеме и побуњеник пред чином непосредног рођења Филиповог сина Александра будућег Македонског Великог, пошто је Филип, рецимо и по знаменитом Цицерону („филипике“), поиман као тиранин – није само наше вријеме доба за тиранију власти.

 

Коначно, већина одабраних дјела која су дошла до овог Жирија била су достојна учешћа на овом великом стваралачком надметању. Добитници су заиста у сваком смислу неспорни, али сматрамо да су, поред осталих, и „БЕСАНИЦА“ МИЛИЈЕ ПАЈКОВИЋА, „НЕНАПИСАНЕ ПРИЧЕ“ ДАНИЛА ЈОКАНОВИЋА“ и „БОГ У БИРТИЈИ“ БОРИСА ЈОВАНОВИЋА, књиге које потврђују њихов досадашњи књижевни реноме и неминовно заслужују посебно мјесто у Лексикону одликованих ријечи – да у најозбиљнијем системском смислу парафразирамо поднаслов књиге Бориса Јовановића.

 

Жири се јавно заваљује Управи УКЦГ, предсједнику УКЦГ НОВИЦИ ЂУÐ ИЋУ и посебно ауторима књига „на мукама“ којима су његови чланови били тако честито почашћени и стваралачки обогаћени.