30.10.2021.
Novosti

21. Pjesnički maraton u Bijeloj, posvećen Vinki Perišić Šarenac

 

 

 

 

            NVO  „Riza“ iz  Bijele organizovala je  21. Pjesnički maraton, koji je posvećen Vinki Šarenac.

Moderator večeri billa je Slađana Vučićević koja se obratila gostima:

„Poštovani posjetioci, dragi učesnici, pisci, književnici i poštovaoci tradicionalnog dvadeset prvog pjesničkog maratona, dobro došli na ovu međunarodnu manifestaciju kulture, koju Udruženje žena „Riza“ Bijela organizuje već dvadest i prvi put, što je samo još jedna u nizu, od sličnih tradicionalnih manifestacija koje organizujemo u sklopu svojih godišnjih aktivnosti.. Istovremeno, ovom prilikom najavljujem, da već iduće godine slavimo 80, godina kontinuiranog a neprekidnog rada, što je istinski jubilej za svako poštovanje i respekt.

            Na žalost, ovogodišnji Pjesnički maraton posvećen je našoj članici, profesorici, pjesnikinji i kulturnoj poslenici, Vinki Perišić – Šarenac, time je čitava ova aktivnost OMAŽ, u poštovanju njene ličnosti i svega što je u književnom nasleđu ostavila nama i svome potomstvu. Otuda i pozdravljam članove njene porodice, koji će podsthumno primiti veliko književno priznanje..

            Koristim priliku da istovremeno pozdravim i predstavnike opštine Herceg Novi, koji su podržali ovu našu aktivnost i time pokazali da im kulturni život društvene srednine ipak nešto znači,

           Da ispoštujemo hronologiju, moramo se vratiti u sada daleku 1998, tačnije 13. novembar, kada reorganizovana Sekcija žena Bijele, organizuje veliku književnu promociju Vinkine pjesničke zbirke „Bagrem i sneg beo“, čime je i započeto neko novo, umentičko poglavlje u ukupnoj djelatnosti našeg, sadašnjeg Udruženja.

            Bio je prvi umjetnički i kulturni kontakt sa već tada glasovitom pjesnikinjom Vinkom Perišić i našeg Udruženja, uz brojno prisustvo publike, delegacija žena Tivta, Nikšića, Podgorice, Cetinja, Kotora, Herceg Novog, Budve.. U velikoj sali Doma kulture u Bijeloj, gdje posebno ističem prvo gostovanje i lirski nastup Gordane Sarić, koja danas slovi za jednu od najboljih živih pjesnikinja na ovim prostorima.“

             Doc. dr Rade Vučićević, njen lirski brat, i kolega sa fakulteta je sjećanjem na studentske dane, oživio je na dirljiv način uspomenu na pjesnikinju Viknu, uz podsjećanje na prve studentske dane i Vinku koja je i kao pjesnik, glumac i recitator zračila.

           Vinkin divni drug, kolega, prijatelj, njen siguran oslonac i uzdanicu, brat po peru, čovek dušebrižnik i saradnik, ljudska dobrota, profesor i pesnik Milun Đurđevac, inače prijatelja „RIZE“ u njenim akcijama…

               Nastupile su i  Vinkine učenice, kojima je ona bila književni i umjetnički uzor, kazivanjem svojih stihova posvećene dugogodišnjoj profesorici i razrednom strešini: Vladana Ilić i Tara Rašković.

               Tamara Komar otmena dama, sa stilom i ukusom, harizmatična profesorica maternjeg jezika, Vinkina dobra koleginica je kroz njene stihove, na neki poseban lirski način, dramatizovala život preminule poetese.

 

            Dodjeljeno je posthumno priznanje Vinki Perišić Šarenac, a primila ga je njena ćerka Tamara, ispred UKS i Ministarstva kulture Srbije, priznanje je uručio Doc. dr Rade Vučićević

           

            Višnja Kosović je jedna od ovogodišnjih dobitnika Oktobarske nagrade grada Herceg Novog, inače dosta nagrađivana i pohvaljivana, te rado viđena pjesnikinja na svim manifestacijama kulture, pa i našem Maratonu, Vinkina je dobra prijateljica i saradnica..

           Olivera Doklestić je izuzetno svestran stvaralac, književnica širokog spektra, čitljiva i razumljiva čitaocu, poštovalac svih Rizinih manifestacija,  a njena emotivna poezija dosiruje najvišlje vrhove lirskih impresija naše poetske stvarnosti.. jednu od nedavno objavljenih zbirki poezije, uredila je joj Vinka Perišić, drugarski i prijateljski…

              Još jedna od dobitnica Oktobarske nagrade grada Herceg Novog, gospođa Ljiljana Krstić, koja je rođena da bude pjesnik, idealista, lirska budilica i neumorna pčela radilica, neko ko juri i struji.. Da svijetu porastu krila i da se oslobodi zavisti, pakosti ali i milosti nepotrebne. Volela je, čitala i podržavala Vinku..

               Vesko Anđelić, zavičajna uzdanica, sentimentalni melanholik, tvorac nežnog stiha i veliki poštovalac poezije Vinke Perišić Šarenac..

              Snežana Vukićević Čvoro, zavičajna pesnikinja sa stihovima koji imaju umetničku težinu, značenje i zvučanje poruke i oporuke, stvara pesme o osjećanjima i osjećajima lirske duše.. Piše uspješno i za najmlađe, sa Vinkom je sarađivala uz obostrano uvažavanje..

            Vedrana Dabović, dolazi iz Zrenjanina, danas živi i stvara u Bijeloj, redovna je učesnica pjesničkog maratona i veliki poštovalac Vinke i njene poezije.

           Sveto Svetozar Samardžić, dolazi iz Tivta a poezija mu je prepuna poruka, dijaloga, gde ljudi govore a taj govor biva živa filozofija života.

             U odsutnosti, Gordane Sarić, pjesnikinja iz Nikšića je napisala i poslala „Omaž“ Vinki Perišić, koju je za ovu priliku pročitala Slađana Vučićević.

             Književnik Labud  N. Lončar dolazi iz Bara..  pjesnik je i pripovedač, poslenik kulture, organizator međunarodnih kulturnih manifestacija, izdavač ozbiljnog formata, čovek koji je vremenom postao kulturna institucija, nezaobilazna u Crnoj Gori i regionalno šire.. Književni i lirski autoritet, autor vrijednih djela i nagrada sa raznih manifestacija kulture. Labud N. Lončar je misionar kulture, po prvi put je na pjesničkom Maratonu u Bijeloj, sa Vinkom je sarađivao a njene pjesme objavljivao u časopisu „Nekazano“...

      Ispred Ministarstva kulture Srbije i Udruženja književnika Srbije Lončaru je dodijeljena Gramata Knjaza Miloša, gramatu je uručio Doc. dr Rade Vučićević.

            Poetesa Gordana Srećković, takođe po prvi put na pjesničkom maratonu, članica međunarodnog udruženja književnih stvaralaca „Nekazano“ iz Bara. Poznata i veoma objavljivana pjesnikinja, velikog talenta, znanja i autoriteta u našoj književnosti.. Sa Vinkom se znala i sarađivala.. Gordana izvoli..

            Slavica Šešum je pjesnikinja iz Beograda, živi u Risnu, član je Mežunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umnjetnika Nekazano iz Bara, a prvi put učestvuje na pjesničkom maratonu u Bijeloj, sa obećavajućim talentom i ljepotom izraza, ima potencijal od koga se može očekivati još puno pjesničkih knjiga i značajnih nagrada.

             Goran Radičević potpredsjednik  Međunarodnog udruženja književnika i umjetnika „Nakazano“ iz Bara. Po prvi put nastupa na pjesničkom Maratonu u Bijeloj.

           Ovim je ovaj dvadeset prvi maraton priveden kraju uz zahvaljivanje direktorici škole, gospođi Nataši Franić, koja je omogućila da se ovde, u Vinkinoj školi organizuje ovaj OMAŽ, hvala Opštini i gradonačelniku, koji je podržao ovu manifestaciju..

          Nakon toga priređen je koktel koje su spremile vrijedne članice Udruženja „Riza“ Bijela.

 

  Pjesnici su ljepota i vjesnici sreće, neka cvjetaju do vječnosti, a Vinki, Bog neka oprosti dušu i da joj u raju naselje… Živjeli.

 

 

 

 

            Spisak učesnika:

 

            Rade Vučićević,

            Milun Đurđevac, profesor maternjeg jezika

            Vladana Ilić i

            Tara Rašković, Vinkine učenice

            Tamara Komar, profesor maternjeg jezika

            Višnja Kosović, profesorica i pesnikinja

            Olivera Doklestić, ing. voda i pjesnikinja

            Ljilja Krstić, menadžerka i pjesnikinja

            Vesko Anđelić, pjesnik

            Snežana Vukićević Čvoro, pjesnikinja

            Vedrana Dabović, pjesnikinja

            Svetozar, Sveto Samardžić, pjesnik

            Labud N. Lončar. književnik i izdavač

            Gordana Srećković, pjesnikinja

            Slavica Šešum, pjesnikinja

            Goran Radičević, pjesnik

            Milica Bošnjak, učenica

            Jarmila Radović, prosvetni radnik

 

 

ORGANIZATOR MANIFESTACIJE

NVO  „RIZA“  BIJELA