31.03.2022.
Novosti

Obilježen je Dan voda

 

 

 

U nedjelju, 27. marta NVO "Naša akcija" sa svojim kolegama iz Omladinskog tima Tivat obilježila je Dan voda akcijom čišćenja obale i borove sume na lokaciji Rt. Ratac.

Izabrali smo ovu lokaciju zbog dosta velike količine otpada koja je mjesecima zanemarena, a pogotovo što je na tom prostoru kulturno-istorijski spomenik Manastirski kompleks Manastir Ratac, osnovan za vrijeme vladavine Vojislavljevića u XI vijeku od strane benediktinaca, koji su na ove prostore došli iz Monte Kasina u južnoj Italiji. Kraljica Jelena Anžujska darovala je Manastir posjedima krajem XIII vijeka, što je učinio i kralj Milutin početkom XIV vijeka, koji svojom poveljom potvrđuje ranija darivanja svoje majke kraljice Jelene. Manastir se tokom XIV vijeka više puta pominje u istorijskim izvorima. Od 1443. godine Manastir je pod mletačkom upravom, a 1571.godine Turci su ga spalili i razrušili.

Mi mladi akcijaši, ako ne možemo da izvršimo restauraciju Manastirskog kompleksa, barem možemo da očistmo smeće sa ovog prostora i da otvorimo slobodan i higijensko-epidemiološki bezbjedan prolaz ovim prostorima djeci i građanima Bara i Crne Gore, kao i turistima koji borave u ovoj regiji.   

Naš mejl motivisao je Komunalno preduzece Bar koje je očistilo deponiju koja je vec 4 mjeseca locirana u šumi Ratac.

Uz to nasa ekipa je pokupila dodatne velike količine otpada, najviše plastične ambalaže.

Akciji su se pridružili NVO "INFO sport CG" i najstariji volonter Bara gospodin Miodrag Banović koji je svojim primjerom pokazao da nikad nije kasno biti volonter, kao i porodica Đurišić iz Sutomora.

Zahvalni smo uvjek kada se u akcijama mladih aktivista pridruže i gradjani.

Nakon akcije čiscenja rta Ratac i prostora oko Manastorskog kompleksa,  akcija mladih obogaćena je sa zabavom uz gitaru u očišćenom prostoru Manastorskog kompleksa, sa pozivom građanima Bara da obiđu ovaj prlijepi ambijent.  

Nakon toga, mladi akcijaši prezadovoljni sa uspješno završenoma akcijom, sišli su na plažu ispod Manastira i proljećnim kupanjem, akrobatskim skokovima u more sa stijena i druženjem 30 mladih iz Kotora, Tivta, Podgorice, Cetinja i Budve, završili su akciju na rtu Ratac, a radni akcijaški dan završili su posjetom tvrdjavi Mogren.

Akcija mladih realizuje se kroz program "Priroda za psihičko i fizičko zdravlje mladih" koje finansira European endowment for democracy.

Zahvaljujemo se za podršku TO Bar i JP "Morsko dobro" - Budva, koji su nas podržali u realizaciji ove aktivnosti.

Rt. Ratac je cist. (heart)

 

Vuk Koljenšić