27.06.2021.
Novosti

Promocija knjiga „Vječnost“ i „Ageratum“

 

 

 

Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ održalo je u Dvorcu kralja Nikole, u Baru, promociju dvije knjige iz svog bogatog izdavaštva. Riječ je o knjigama poezije „Vječnost“ autorke Nataše Lečić i „Ageratum“ autorke Maje Nikolić, obje članice udruženja Nekazano.

Pozdravljajući goste na početku večeri, Labud N. Lončar, predsjednik udruženja, zahvalio se gostima na posjeti a Kulturnom centru Bar, Srednjoj ekonomsko ugostiteljskoj školi i muzičkoj školi „Petar II Petrović Njegoš“ na pomoći da se ovo veče održi. Napomenuo je zbog publike i javnosti da je Nekazano primorano da održava promocije sa dva pjesnika umjesto sa jednim jer u toku pandemije nije bilo moguće držati iste a udruženje je u toku prošle godine, u jeku pandemije, objavilo dvadeset pet naslova i nemoguće je održati sve promocije držeći se pravila da se promoviše samo jedna knjiga u toku večeri. Takođe, u Baru predstoji održavanje Barskog ljetopisa tako da će se sva kulturna dešavanja u Baru njemu potčiniti. Napomenuo je da će se u sklopu Barskog ljetopisa promovisati roman „Zlatana poslednji čuvar ognjišta“, koje je objavilo Nekazano, a autora Ranka Vujačića, člana udruženja Nekazano.

U prvom dijelu večeri, o  knjizi „Vječnost“ autorice Nataše Lečić goste je upoznao Svetozar Đurišić, pjesnik iz Virpazara, koji je i bio recenzent pomenute knjige. U veoma inspirativnom govoru o poeziji uopšte a zatim i poeziji Lečićke, Đurišić je istakao: „Radujem se što sam se drznuo, iako nepripravan za ovakva „sočinenija“ da napravim zapis o stihovima koji su ozarili moju dušu, onom toplinom i svjetlošću kojom zrači istinska poezija.Radujem se njenim budućim stihovima.“

Stihove Lečićke su govorile njene klubske drugarice Gordana Srećković i Maja Nikolić a posebnu čar dali su Milica i Vukan -djeca Nataše Lečić, čitajući stihove svoje majke.

Labud N. Lončar se posle takvog kazivanja nadovezao na priču o Lečićki dodajući da je ona i sjajan prozni stvaralac te da se nada da će uskoro Nekazano objaviti i njenu knjigu priča  a onda pozvao Natašu da ona govori svoje stihove, što je ona i učinila zahvaljujući se prije svega udruženju Nekazano na promociji njene knjige i svojim prijateljima koji su došli da je podrže.

 

U muzičkom dijelu prisutne su na klaviru svojim nastupom oduševile Delfina Ozturk i Zoe Buntić iz klase profesorice Jelene Dobrković. Goste je posebno obradovala činjenica da je Delfina Ozturk iz Turske i da je sada u Baru na školovanju kod profesorice Jelene. Za tako dobar nastup a ispred udruženja Nekazano  zahvalnice im je uručila Anja Pavlović, učenica iz SEUŠ.

 

U drugom dijelu večeri promovisana je knjiag poezije „Ageratum“ autorke Maje Nikolić. Predstavljajući autorku Lončar je kazao da je ovo autorkina prva knjiga i da ona kao takva nosi posebnu težinu sa kvalitetnim pjesmama koje obiluju  prelijepim osjećanjima i pozvao Gorana Radičevića, pjesnika iz Risna, inače potpredsjednika udruženja Nekazano, a koji je pisao recenziju za „Ageratum“ da prisutne upozna sa njegovim viđenjem knjige. On je kazao: „Ageratum (goruća ljubav) Maje Nikolić je zbirka pjesama koja je zasigurno zaslužila svoj naslov. Pisana je u prvom licu i sa toliko emocija da čitalac ostaje bez daha od njihove snage.” Dodajući:“Majina ljubav u ovoj zbirci je ljubav koja postoji kroz vječitu potragu za samom svrhom žene i muškarca, za onim darom od Boga zbog kojeg i jesu napravljeni različitim. Istovremeno i žal za prošlim Maja pretvara u kreiranje budućeg, u osjećaje koji se nikad ne mijenjaju u intezitetu jer neće biti slabiji isto kao što ne mogu biti jači. Istovremeno se nadam da Maja Nikolić neće ostati na jednoj zbirci pjesama, jer pjesnik ovakve emocije sigurno može iznjedriti još puno poezije. Na zadovoljstvo svih koji se domognu i budu imali sreću da je čitaju. Preporučujem od srca svim ljubiteljima lijepe riječi.”

Nakon toga je uslijedio muzički dio gdje je mladi Vuk Buntić iz klase J. Dobrković svirajući na klaviru upotnio divan osjećaj večeri. A zahvalnost u vidu zahvalnice uručila mu je Anja Pavlović, učenica SEUŠ iz Bara.

Kao iznenađenje večeri na klaviru je nastupila  Lucija Ulićević, iz klase profesorice Ane Vukazić koja je tog dana doputovala u Bar. Lucija je već nastupala na književnim večerima koje je ranije održavalo udruženje Nekazano.

U nastavku večeri Maja Nikolić se zahvalila udruženju i prisutnima i govorila stihove iz svoje knjige a u tome su joj pomogle i njene prijateljice Srećković i Lečić govoreći njene stihove. Čemu se pridružio i Stevan Stijović govoreći njene i stihove  Lečićke.

Na kraju ove večeri prisutnima se obratio Labud N. Lončar ponovo se zahvaljući KC Bar, SEUŠ i školi za muzičko obrazovanje “Petar II Petrović Njegoš” i prenio želju autorki da prisutnima poklone po jednu svoju knjigu, uz autogram i zajedničko fotografisanje.

Nakon toga su podijelile šezdesetak primjerak svojih knjiga.

Druženje se nastavilo u Caffe bar “Libre” uz domaće Crmničko vino, pršut, sir i pjesmu.