14.07.2021.
Novosti

Prvi “Street in art” opravdao očekivanja

 

 

   Likovno stvaralaštvo grada Bara u ulici Maršala Tita našlo je svoje urbano odredište i prostor namijenjen za nove kreativne iskaze, izjavio je za Feral.bar PR i organizator ovog događaja prof. Neđeljko Necko Đurović. On je istakao da je  trodjelna koncepcija prvog okupljanja barskih slikara na javnom prostoru obuhvatila izložbeni dio, susret sa predstavnicima medija u formi svojevrsnog okruglog stola i “Live painting Session”- slikanje pred auditorijumom, te korišćenje javne površine kao podloge za likovnu kreaciju.

Danijela Drobnjak, Jasmina Ćetković, Dalibor Ćetković, Radovan Šušter, Svetozar Dedić, Joko Lekić, Boris Bajić, Đulijan Ilić Đuz, kao i organizatori Jovan Jerkov i Vladimir Iličković izložili su 45 umjetničkih slika, šest skulptura i dvije umjetničke instalacije.

U ulici Maršala Tita bila je je istaknuta i instalacija dr Miluna Lutovca, motivisana likom proslavljenog Uroša Toškovića, koja je poklonjena glavnom pokrovitelju manifestacije Dublin Pub-u. Sa svoja četri rada, kao najmlađi i nepunoljetni izlagači, bili su zastupljeni Marko Vukotić i Masimo Milović.

-Veliko interesovanje učesnika i prolaznika, kao i nevjerovatno stvaralačko izbijanje pokazano je kroz radove jedine gošće iz Podgorice Nataše Petejčuk, Tanje Sekulić i Davida Husića.

Dvije slike nastale su u interakciji sa građanima, koji su uzeli kičicu u ruke i slobodno povukli liniju na postavljenim platnima, a konačan izgled artefakta efektno su uobličili Petejčuk i Husić, dok je Sekulićka kroz prepoznatljivu vizuelizaciju animalizma od obične šahte napravila crnog labuda-dodao je Đurović.

On je naveo da je press konferencija  održana na terasi lokala Dublin Pub zahvaljujući partnerskoj “Antivari” medijskoj organizaciji i Jovanu Jerkovu uživo prenošena “i moguće je u sebi imala najviše interesantnosti”.

-Nakon uvodnog obraćanja idejnog pokretača “Street in art-a” Vladimira Iličkovića i iskazanih impresija svih učesnika o ovoj manifestaciji i uslovima u kojima stvaraju barski likovnjaci, razgovor je otišao u pravcu svojevrsnog urbanog omnibusa o ulici Maršala Tita i njenih žitelja.

I pisana riječ je našla svoje mjesto u ovom segmentu, jer je bilo svojevrsne mini promocije romana Sava Markoča “Priče sa zapadne strane”.

Prisutnima su se obratili i direktor TO Bar Emil Kukalj, koji je najavio finansiranje 25 multifunkcionalnih štafelaja, kao i Glavni menadžer  Opštine Bar Ćazim Alković.

 Organizatori su još jednom apostrofirali zahvalnost glavnom pokrovitelju Dublin Pub-u, ugostiteljskim objektima Bric i Macchiato, poslastičarnici Tre sorelle, kao i filijalama banaka NLB, CKB i Prve banke. Ukazano je na i logističku podršku Turističke organizacije Bara, kao i na odgovarajuće učešće Pivare “Trebjesa” AD Nikšić - napomenuo je Đurović.

Organizatori, dodao je,  ne brinu za budućnost ove manifestacije i njenu vidljivost “jer je već sada trasirana njena forma i veoma izvjesni datum održavanja”.

-Ideja voditelja pokretača “Street in art-a”, Iličkovića je da ona, tokom aprila, bude prva značajnija manifestacija u agendi kulturnih dešavanja Bara i da simbolizuju obnovu nekada zemljotresom razorenog grada.

Iskaz emotivnog naboja i kolegijalnog uvažavanja, kao i dimenziranje prekodecenijske želje pokretača da “Ulica u umjetnosti” bude najstarija ulica u gradu pod Rumijom, najbolje je potvrđena kroz izjavu međunarodno afirmisanog akademskog slikara Dalibora Dada ĆetkovićaJedan je Vlado Iličković! I ponoviću sa velikim poštovanjem – Jedan je Vlado Iličković!-zaključio je Đurović.

 

 

__________________

Izvor: www.feral.bar

Foto: “Antivari”