19.05.2020.
Proza

Procvala samonikla bulka - Mirjana Štefanicki Antonić

 

Procvala samonikla bulka

 

 

 

,,Misli te uvek odvedu do mesta

gde ti je srce ostalo."

Fjodor Mihajlovič Dostojevski

 

 

                Jutros mi je procvala, samonikla, crvena bulka , u žardinjeri svetlo zelene boje, na mojoj terasi, među egzotičnim, začinskim biljem.

                Moja pesma BULKA URONJENA U SUNCE - Ocu, koju sam napisala 1972, kada sam imala 18 godina, objavljena je u knjizi STO PESAMA, Kulturni centar, Radnički univerzitet ,,Radivoj Ćirpanov", Novi Sad, 1972. Deset pesnika sa po deset pesama.

                Verujem u znakove. Kosmos sve zna. Zanimljiva simbolika i koincidencija... Božija promisao. Radujem se mojoj samonikloj, crvenoj bulci... Sva ljubav za moje roditelje, moju Mamu i mog Tatu i njegovu crvenu bulku.

                Ova pesma je objavljena i u nekoliko antologija. Između ostalih i u antologiji ,,Kuća od kamena i sunca", Bistrica, Novi Sad, 2019. Književni prikaz ove pesme, ,,Pesnikinjin poklon ocu", napisala je Valentina Vulić Vanja, profesor jugoslovenske književnosti i srpskohrvatskog jezika, u Vrbasu, na Dan očeva, 5. januara 2020, objavljen je u mojoj knjizi ,,Blagoslov reči 3 - Prikazi i predstavljanja", Prometej, Novi Sad, 2020. Pre neki dan sam je objavila i na mom Fejsbuk profilu, oslikanu rukom umetnika Rastko Bravo iz Smedereva. Oslikana bulka, crvenom bojom, procvala je i na mojoj terasi.

                Za vreme izolacije, 52 dana, noću bih sedela na terasi. Pandemija korona virusa. Vanredno stanje od 17. marta 2020. (utorak) do 7. maja 2020. (petak), i samoizolacija za ljude 65+ godina.

                Na Đurđevdan ove godine, napunila sam 66 godina… U samoizolaciji… Bez gostiju. Moja deca i unuci su mi čestitali rođendan  i predali poklone na pragu, ne ulazeći u stan, obostrano poštujući mere i preporuke lekara. Unuke sam častila ranije pripremljenim slatkišima. Radovali smo se, a da se i ne poljubimo, biće vremena.

                Noću sam sa terase gledala u pravcu oblaka, gde su posebnom svetlošću sijale dve zvezde,  i obraćala se mojoj Majci, mom Tati, Bogu… molila se za spas...

                Kroz procvalu bulku dobila sam odgovor mojih roditelja. Verujem da mi je bulku poslao moj Tata.

                Nesvesno sam, na mahove, polazila da tu samoniklu biljku iščupam, ali mi neka nevidljiva, jaka sila nije dala. Svesno sam je pustila neka živi... I, ja želim da živim. Tada nisam znala da je to bulka, meni namenjena.

                Dok sam sa uživanjem pila prvu, jutarnju kafu na svojoj terasi, prvo sam uočila da se zametnula crvena bobica, kao kap krvi, namenjena da nekome spasi život. Kada je sunce odskočilo na nemirnom horizontu, nekoliko zraka je probilo ogradu terase i tada sam ugledala procvalu bulku u punom sjaju svog rumenila...              Bulka uronjena u sunce.

                Danas je 8. maj 2020, Markovdan, krsna slava mojih Antonića. Sve je simbolika. ,,Znakovi pored puta”. Znakovi su čudesni. Javio mi se moj Tata. Da! Verujem u to. U sreći je sa mnom. Duboko verujem u to. To vredi… Verovati… Deo sam toga – duhovnog. Bulka mi je donela radost u ovom danu, prvom danu u slobodi, bez ograničenja kretanja. Sreća se i na taj način uvećala. Radujem se slobodi i mislima koji nam obećavaju još lepše dane. Neko nas je opomenuo da više cenimo Život i ljude oko sebe. Svevišnji ne zaboravlja lepa dela. Život se rađa… Sve što je samoniklo, šalje poruku o neprolaznosti unutrašnjeg glasa prošlosti… a bulka svojom crvenom bojom pleni… U Životu nema slučajnosti. Samo treba razumeti… Sve nam se događa sa namerom... Naše misli prate logiku Kosmosa i unapred određeni put… Valja biti zahvalan…

                Bulka nije htela da iznikne i procveta u zrelim pšeničnim poljima, nego je sebe  poklonila meni… Veoma je lep i drag doživljaj koji sam imala jutros, koji je probudio cvet bulke i doneo mi divnu emociju prisustva roditeljske ljubavi i Očevog cveta… Pratim svoje znakove i grlim svoju sreću, koja ka meni hrli. Tu su svi moji voljeni, u tom svetu.

                Ponosna sam na sreću koju sam prizvala.

                Bulka je poruka moga Tate.

 

 

Mirjana Štefanicki  Antonić

 

Novi Sad,

Markovdan

8. maj 2020.

 

 

БУЛКА УÐ ОЊЕНА У СУНЦЕ

                                     Оцу

 

Тај човек није рудар

Да је рудар

Моја би надања у злато изливена била

Тај човек није жетелац

Да је жетелац

У свако доба жетве били бисмо заједно

Од набреклих класова жито би бројали

Од сваког би ми зрна колач направио

Све би  ми пољске булке у наручје ставио

Целивао ме у косу и смејао се смејао

Тај човек није ни рудар ни жетелац

Ни колач није

Сведок ми је булка уроњена у сунце

Он је мој отац

 

м.ш.

Петроварадин, 1972.

 

- Објављено у књизи поезије